dijous, 15 de febrer del 2024

Salut bucodental

Amb l’inici d’aquest any, els equips d’atenció primària (EAP) de la ciutat incorporen una novetat: la higienista dental. Un nou perfil professional que s’integra als equips d’odontologia del CAP. Amb aquest nou servei oferirem una millor atenció i seguiment preventiu.

Objectiu principal:

Millorar la salut bucodental a través d’activitats de promoció, preventives i terapèutiques específiques en salut bucodental de la població i de la comunitat.

 Millorar el seguiment de malalties bucodentals en persones de grups de risc.

 Augmentar el nombre d’activitats i tècniques preventives en persones que pertanyen als grups vulnerables.

Població a qui se li ofereix el programa:

Infants i adolescents de 0 a 14 anys.

Dones embarassades.

Població amb discapacitat reconeguda del 33% o més (física, sensorial o intel·lectual). El pacient ha de portar la targeta acreditativa on s’especifica el grau de discapacitat.

Persones amb un procés oncològic cervicofacial.

La manca d’higiene oral propicia l’augment dels bacteris i, per tant, pot provocar una sèrie de patologies i problemes de salut, com la càries que és una de les més esteses mundialment. Més de la meitat dels catalans (4,6 milions) majors de 12 anys tenen càries en dents permanents. A més, 247.500 nens menors d’11 anys tenen càries en dents primàries.

La boca és l’orifici per on s’introdueixen els aliments, per tant, la porta d’entrada de l’aparell digestiu.

Les principals funcions de la boca són: mastegar, parlar i té una funció estètica.

És molt important un bon raspallat de les dents, no només per gaudir d’una bona salut oral i un bon somriure, sinó pels greus problemes de salut que poden aparèixer en el nostre organisme a conseqüència d’una infecció dental i la pèrdua total o parcial de les dents.

Pautes per mantenir una correcta higiene bucodental:

Raspallar-se les dents 3 cops al dia, després dels àpats.

Fer sevir pasta de dents fluorada.

Passar fil dental entre totes les dents abans del raspallat de la nit.

No glopejar amb aigua després dels raspallats, hem d’escopir les restes de pasta i no menjar ni beure durant 1 hora (d’aquesta manera aconseguim un veritable efecte anticàries).

Cada raspallat ha de durar entre 2 i 3 minuts.

Un diagnòstic precoç és la clau perquè els tractaments siguin un èxit!

Es recomana mantenir una dieta equilibrada i baixa en sucres, així com visitar l’odontòleg (dentista) un cop l’any. Moltes persones només acudeixen a la consulta quan detecten problemes a la seva boca, com és la inflamació o sagnat de genives, acumulació de carrall o molèsties. Totes aquestes complicacions es poden prevenir amb les revisions periòdiques.

La higienista atén persones que han estat derivades per l’odontòleg. L’odontòleg ha d’haver fet un diagnòstic, un pla de tractament.

Si mantenim aquests bons hàbits podem prevenir problemes comuns com:

- Càries

- Halitosi (mal alè)

- Gingivitis

- Processos infecciosos

- Periodontitis

- Dolor bucal i facial

- Pèrdua de dents

- Aftes i sequedat bucal

Equip de professionals de l’Atenció Primària Metropolitana Sud