dijous, 19 de gener del 2012

L'Associació de Veïns Parc Torre Roja


El principi d’aquesta Associació de Veïns té origen el gener del 1991, quan uns quants veïns acabats d’instal·lar al barri van veure la necessitat d’associar-se per poder arribar amb més facilitat als poders públics.
El barri de la Torre Roja es va començar a urbanitzar a principi dels anys 80  Pels que siguin d’aquesta ciutat i tinguin més de 40 anys, recordaran que era una zona  separada del Casc Antic per  la riera i el Mas de Can Preciós (avui dia zona que es coneix més com Can Preciós, que va ser urbanitzada més tard i que pertany al Parc de la Torre Roja ), a on es venia a fer una excursió, o almenys una caminada i també a fer una paella amb els amics. Per arribar a la Torre Roja sols es podia passar per la Carretera o bé per un pont que sortia des de el carrer de les Sitges. També ho dificultava la fàbrica del Llevat, i una de productes químics.
S’havia planejat per l’Ajuntament franquista com un possible Bellvitge, cases altes de més de 7 pisos com podeu veure al primer bloc de prop del Torrent d’Oliveretes. El consistori que va sortir de les primeres eleccions democràtiques, va poder parar el projecte i va reduir dos pisos d’alçada a l’actual edifici, a més de no deixar desenvolupar els que venien a continuació. Es va aprovar un nou projecte de cases unifamiliars, i alguns edificis de pisos, però no tan alts com els que al final han arribat a construir. També es van fer les Piscines Masgrau, que malauradament les incidències climàtiques van trencar, i que en haver-hi el projecte de construir un nou recinte esportiu que sembla paralitzat, i portar tres anys tancades, s´han deixat acabar de malmetre. El nou projecte ja fa més de dos o tres anys que l’estem esperant. Es farà? No es farà? Caldrà reivindicar recuperar les piscines actuals?
L’ A.V.V va néixer quasi amb el barri. Una persona que tenia moltes inquietuds en aquest camp en va reunir dues o tres més i així va començar. Es varen tramitar els estatuts, es va demanar un local a l’Ajuntament, i varen passar quasi quatre anys fins que van aconseguir els locals on ara estem, i que eren els locals provisionals de l’Institut Torre Roja. Era l’any 1995.
Les persones que treballem en una Associació de Veïns, ho fem pensant en el nostre barri. Treballem voluntàriament i ho fem amb la il·lusió de tenir activitats i alguns serveis per al conjunt de persones que  el  formem. Als estatuts de l’A.V.V. es parla del nostre àmbit  d’actuació i dels nostres objectius, a on podem distingir dos àmbits d’acció, la reivindicació veïnal per la problemàtica generada a l’entorn del Parc de la Torre Roja i per altra el foment de la convivència i la relació veïnal mitjançant la realització d’activitats i la prestació de serveis.
• Pel que fa a  la reivindicació veïnal, en tots aquests anys s’han plantejat davant l’ajuntament diverses qüestions: de recollida de cotxes abandonats, circulació, il·luminació, neteja, passos de vianants, sanejament i altres.  També  els veïns,  juntament amb l’A.V.V,  vàrem aconseguir que l’Ajuntament  fes la rotonda de sortida pel carrer Vicent Foix a la carretera, també anys desprès treure els camions i els munts de sorra que hi havia al costat del Torrent d’Oliveretes. Vàrem pressionar i finalment es varen  tancar els terrenys que estan al costat de la Seat, que eren un focus de cotxes abandonats i rates, així com la zona del carrer Vicent Foix,  el qual es va netejar i es varen plantar pins. 
Hem denunciat reiteradament que els carrers del barri hagin derivat a ser travessies d’entrada i sortida dels cotxes cap a l’ autopista o Sant Boi.
• Pel que fa al foment de la convivència i la relació veïnal realitzem tot un seguit d’activitats: ball de saló, ioga, puntes de coixí, manualitats infantils, gimnàstica (molt aviat) i en col·laboració amb l’escola Doctor Trueta i l’AMPA de l’escola l’Aula Informàtica oberta al barri dins el projecte “Escola oberta al barri” de l’ajuntament.
A més de les festes: Revetlla de Sant Joan, Festa del Barri, Castanyada. A les tres darreres festes de barri han participats els grups de timbalers de les escoles Doctor Trueta, Pau Casals i Àngela Roca.
I els serveis: Mútua Veïnal Sinera (l’últim servei per als qui ens deixen). Assegurances Atlantis i el Servei d’administració gratuït per a les comunitats del nostre barri.
Actualment de l’A.V.V. ja en formen part uns 500 socis (unes 250 famílies), malgrat això  i  per a tota aquesta tasca seguim unes poques persones al peu del canó. Desitjaríem que algunes més ens ajudéssiu i estem oberts a la vostra col·laboració. Ens trobareu cada dilluns, de 7 a 8, al local de l’Associació (és a l’esquerra de la Torre Roja).