Des de Viladecans Punt de Trobada us convidem a elaborar propostes per a Viladecans. Propostes per millorar la vida de la gent de la nostra ciutat, des de qualsevol punt de vista.
Us convidem a cada un dels lectors i lectores d’aquesta revista a aturar-vos un moment, agafar alguna eina d’escriure, pensar quines coses us sembla més important de fer o millorar o canviar a Viladecans, i enviar-nos-les.
També convidem a fer això mateix a les entitats de tot tipus que funcionen a la ciutat, que són moltes i actives: atureu-vos un moment, penseu en el conjunt de Viladecans –també podeu pensar en els objectius i interessos de la vostra entitat, però no només en això–, i envieu-nos quines coses us semblen més importants de tirar endavant.
I igualment convidem, tant a persones particulars com a entitats, a estendre aquesta petició a tothom qui vulgueu.
Podeu enviar una proposta, o dues, o les que sigui. Envieu-les, sisplau, a aquesta adreça electrònica: puntviladecans@telefonica.net.
I podeu firmar-les o no, com vulgueu.
Aquest mes n’han arribat dues. Falten les vostres!
L’ús del català i el castellà a les entitats públiques
Encara ara, després de tants anys de democràcia, continuem rebent comunicacions de les diverses entitats que depenen de l’administració pública, i fins i tot a vegades del propi ajuntament, escrites només en castellà. Deu ser per inèrcia, per anar de pressa, i per pensar que així segur que ho entén tothom. Doncs no hi ha dret. Qualsevol comunicació que depengui d’alguna manera o altra de l’adminstració pública ha d’estar feta també en català. Fins i tot en el cas improbable que se sàpiga que tots els qui la rebran són de parla castellana o, encara més, que només entenen el castellà. Perquè és molt important deixar clar que la llengua catalana és la llengua pròpia de Catalunya i perquè, enviant les coses en les dues llengües, els que només coneixen el castellà es podran familiaritzar, ni que sigui només una miqueta, amb el català.
Però atenció, perquè aquest tema de la llengua té també una altra cara. I és que hi ha llocs, també depenents de l’administració pública, en què tot està exclusivament en català i a molts dels usuaris d’aquell servei concret se’ls fa molt difícil entendre’l. Això resulta especialment greu en els equipaments sanitaris, tant l’hospital con els ambulatoris, que són llocs on la gent que hi va està en situació precària, de manera que necessita que se li facilitin les coses i, a més, resulta especialment important que entengui bé les informacions. I no hi ha dret que, en nom de la potenciació de la llengua catalana, es doni un mal servei. I, a més, es provoqui que la gent que té problemes per entendre les informacions, es reboti i agafi mania al català.
Un grup de treball per a l’ermita de Sales
L’ermita de Sales continua tancada al públic i, a hores d’ara, no hi ha cap informació oficial sobre quan s’obrirà. És una llàstima tant de retard. Però en tot cas, aquest pot ser un bon moment per reivindicar una cosa que ja s’ha dit més d’un cop. I és que resulta molt evident que, per treure el màxim profit de l’ermita, cal un grup de treball format per gent de diferents àmbits que pensi en la manera com potenciar totes les possibilitats d’aquest edifici emblemàtic de la ciutat. Per exemple, en aquesta mateixa secció de propostes per a Viladecans, ja fa uns mesos que va sortir la proposta de promoure-hi un espai de silenci i reflexió. Una proposta que, si hi ha qui se’n pugui fer càrrec, podria estar molt bé.
Valdria, doncs, la pena crear aquest grup per pensar plegats. Els polítics i tècnics municipals certament que han de fer les seves propostes, però és també bastant clar que, ells sols, no tenen la visió global que aquí convé tenir i que només s’aconsegueix si es fa un treball en equip que reculli totes les sensibilitats i totes les idees.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada