dijous, 15 de febrer del 2024

Ball de la Tornaboda 1991





El ball de la Tornaboda, la dança tradicional que es fa a Viladecans el diumenge de Carnaval, té una llarga història que ve des de finals del s. XIX, es va interrompre durant molts anys i es va recuperar posteriorment.

A les fotografies, els dansaires de Viladecans l’any 1991, es troben a la Rambla de Viladecans per ballar la tornaboda i el patatuf amb els sons de les gralles.

El llibre “La Tornaboda de Gavà i Viladecans”, de Pompili Massa i Pujol, recull tota la història d’aquest ball tradicional que es fa a la nostra ciutat i a Gavà.

Jaume Muns

Bruel (Regulus ignicapilla) Pineda litoral, 23 de desembre de 2023

 

Estat de conservació a Catalunya: Preocupació menor. Escàs al Delta del Llobregat. Molt semblant al reietó (Punt de Trobada 135) però es distingeix per la cella blanca i la franja ocular fosca.

La femella de bruel té la franja pileal (de dalt del cap), de color groc, mentre que en el mascle és d’un color taronja encès.

El ventre és pàl·lid i el plomatge dels costats i l’esquena és verdós amb tonalitats daurades.

S’alimenta de petits invertebrats.

No es considera una espècie amenaçada però es pot veure afectat negativament pels incendis forestals freqüents.

Eio Ramón

Un mes, una presentació

 

La Biblioteca, juntament amb la llibreria Els Nou Rals de Viladecans, ha engegat un nou projecte que consisteix en la presentació mensual de llibres per part dels seus autors i autores. Així, la Sala d’Actes acollirà sessions cada mes per conversar al voltant de novetats literàries o publicacions recents que hagin tingut impacte tant per la seva qualitat com per la temàtica que plantegin. Les xerrades estan obertes a tothom i no cal inscripció prèvia.

La primera obra d’aquest nou projecte va ser la presentació de la novel·la Casada i callada, de l’autora Emma Zafón, el passat 1 de febrer. Una novel·la que van llegir el Club de Narrativa i als Clubs de Lectura Feminista de la Biblioteca. Una oportunitat per conèixer l’escriptora, reflexionar al voltant de la seva obra i comentar tot allò que la novel·la va suggerir. Casada i callada, que va ser una de les nou nominades al Premi Òmnium a la millor novel·la de 2023, va generar debat sobre la realitat de les dones nascudes entre els anys 50 i 60 a les zones rurals.

La segona presentació serà Riu de safirs, de l’autor Marc Pastor, criminòleg que treballa a la policia científica dels Mossos d’Esquadra. La trobada serà també a la Biblioteca el dijous 29 de febrer. Marc Pastor és autor d’algunes de les novel·les negres de més èxit els últims anys en llengua catalana. De fet, algunes de les seves obres han sigut traduïdes l’anglès, alemany, italià, el francès, el txec, l’hongarès, el polonès i el coreà. La seva narrativa destaca per utilitzar, sense complexos, un ampli ventall de gèneres literaris amb un domini de la llengua i de la tensió narrativa que enganxa des de la primera pàgina. La novel·la és protagonitzada per l’Esmeralda, una dona forta i misteriosa, que és capaç de preveure les morts, i el Tahiri, un policia sense vocació però amb principis, que s’esforça per posar pau entre les bandes rivals que es disputen el control del negoci de les mines de safirs de Madagascar. Una obra que combina la dignitat literària i l’aposta comercial i, com ell mateix diu, “sobre l’ànima humana encara que després ho disfressi d’aventures”. L’acte serà presentat per l’escriptor local Albert Villanueva, gran coneixedor del gènere policíac i d’intriga.

A més d’aquestes dues sessions estan previstes més presentacions per la resta de l’any que encara estan per confirmar i que donaran forma a un projecte que vol apropar la literatura i els seus escriptors a la ciutadania de Viladecans.

La llibreria Els Nou Rals participa de manera activa en aquest projecte juntament amb la Biblioteca. Des de l’any 2013 la llibreria és una cooperativa cultural de proximitat a Viladecans, vinculada a la cultura crítica i als moviments socials de la ciutat. És també un punt de trobada cultural amb la programació de presentacions, exposicions, xerrades, cursos, entre altres propostes.

 

Michael Freeman sobre... color y tono: clase magistral de fotografía

Michael Freeman

Barcelona: Blume, 2023


Aquest llibre adopta la nova tendència a disparar en color, recorrent a l’àmplia experiència de Freeman, tant editorial com professional, que ha adquirit al llarg d’una carrera que abasta dues eres del color: l’analògica i la digital. El color i el to es consideren fonamentals per al procés de creació d’imatges. Els fotògrafs s’inspiren no sols en els grans fotògrafs coloristes de la història, com Paul Outerbridge i Ernst Haas, sinó també en la nova llibertat que proporcionen els sensors digitals i el programari de processament contemporanis. De manera clara i meditada, explica com aconseguir no sols un color acceptable, sinó un color perfecte, en línia amb el propi gust de cada fotògraf. Amb detallats consells i una anàlisi del paper de la pel·lícula, que incorpora els estàndards estètics que encara avui continuen vigents.


A casa teníem un himne

Maria Climent

Barcelona: L’Altra Editorial, 2023


La Remei té més de quaranta anys, està casada i té un fill, treballa moltes hores a l’hospital i està absorbida per la vida domèstica i professional. La seva germana Marga, una mica més jove, és tot el contrari: soltera i sense cap projecte vital ni professional que la lligui, té la sensació que li ha passat la joventut sense adonar-se’n i encara busca el seu lloc al món. I la mare de totes dues, l’Erne, ja fa més de quinze anys que va instal·lar-se a Itàlia i ha construït una vida nova allà, deixant enrere la vida al poble i les seves dues filles, que no l’hi perdonen. Però quan la Remei arrossega la Marga fins al cor de la Toscana perquè necessita un refugi, i unes quantes solucions, aquestes tres dones distanciades i diferents, amb aspiracions i experiències tan dispars, hauran d’aprendre a entendre’s i a comunicar-se, i lluitaran per retrobar-se després que es desveli un secret familiar que va marcar definitivament la vida de totes tres. Amb la delicadesa narrativa i el sentit de l’humor agredolç de Gina, la seva primera novel·la, A casa teníem un himne explora els secrets familiars, les tries vitals i les oportunitats perdudes.


La història de Júlia que tenia ombra de nen

Christian Bruel

Blanes: Editorial EntreDos, 2023


A la Júlia no li agrada anar pentinada i tampoc no és gaire curosa. Els seus pares no porten gens bé que no es comporti com cal segons ells, i sempre l’estan renyant. Però la Júlia no entén res, i ella voldria que li fessin abraçades, li adrecessin paraules dolces i la deixessin ser qui és. Sembla que als grans que envolten la Júlia els molesta tot el que fa, perquè són coses que no hauria de fer una nena. Un dia es desperta amb una ombra que no reconeix. Se’n podrà fer amiga o l’allunyarà d’ella mateixa?

Un àlbum que anteposa les persones als estereotips. La història de Júlia que tenia ombra de nen es va publicar originalment l’any 1976. Aquest àlbum, que va marcar una època, es publica ara per primer cop en català. Per a infants d’entre 7 i 10 anys aproximadament.

Biblioteca de Viladecans

El llarg dejuni per la Pau a Palestina

El passat 1 de febrer la Gabriela, la Llum i en Martí van iniciar una vaga de fam per la Pau a Palestina, a la seu de Migra Studium (Palau 3, Barcelona)

Un gest difícil d’entendre en el món en què vivim, en què ens costa tantíssim renunciar a res. I un gest que pot semblar inútil. El govern israelià, que no té cap escrúpol a matar milers de civils, com no n’ha tingut cap prèviament a maltractar la població palestina, no s’aturarà per una vaga llunyana de tres persones.

Amb tot crec que hi ha elements del seu gest que fan pensar.

En primer lloc, la trajectòria vital de tots tres, activistes a favor de la Pau de fa molts i molts anys. Martí Olivella, Gabriela Serra i Llum Mascaray no practiquen una militància oportunista o de postureig. Ben al contrari. En totes les seves causes sempre hi han posat el cap, el cor, la hisenda i el que faci falta.

No fa gaire un bisbe em deia que quan visitava una escola i se celebrava una festa per la Pau sempre es preguntava com deurien resoldre, infants, pares i mestres, els conflictes del dia a dia, més enllà del sucre que destil·lava l’activitat en si mateixa. Perquè en aquest “com” quotidià tan senzill, que sovint ens sembla de poc recorregut, es resol -o s’aprèn a resoldre- la nostra manera d’abordar les situacions no volgudes, violentes, doloroses. Algunes fins a l’extrem.

L’altra qüestió és fins on estan disposats a arribar els activistes en la seva vaga. Amb molta senzillesa responen que els professionals de la salut que els acompanyen en marcaran la fi: cap intenció de morir en l’intent. La vaga és un dejuni, i un signe d’empatia amb tots aquells palestins que cada dia passen fam i set. Fam d’aliments, i també de poder menar una vida en pau. I set de justícia.

Quant als objectius, naturalment que voldrien que Netanyahu i el govern israelià aturessin la seva ofensiva. Però s’han marcat objectius més modestos i més, relativament, fàcils d’assolir: que el govern espanyol faci complir la seva pròpia llei, que prohibeix vendre armament a països en conflicte i/o amb actuacions de genocidi. I que Espanya doni suport a la iniciativa de Sud-Àfrica contra Israel per genocidi a Gaza davant la Cort Internacional de Justícia de l’ONU.

Compten amb el suport explícit de moltes entitats, entre les quals n’hi ha quatre d’especialment rellevants:

- la Comunitat Palestina de Catalunya

- l’Associació catalana de jueus i palestins - Junts

- la Fede. Organitzacions per a la Justícia Global

- el Centre Delàs d’Estudis per la Pau.

Qualsevol persona, qualsevol organització pot expressar-hi el seu suport. La mena de suport que valoren més, és clar, és la que va acompanyat d’algun gest. Ells en proposen de tres menes:

Durant la vaga de fam, organitzar xerrades i dejunis i fer arribar una allau de cartes directament el Ministre d’Afers Exteriors (aquí hi trobareu un model)

Ara i sempre, participar en les organitzacions i en les manifestacions que es convoquen per la pau (a la seva plana web (https://vagadefamperpalestina.cat/) podreu trobar-hi agenda i propostes concretes)

Fer objecció fiscal, que no és escaquejar-se de la renda (pagues el mateix) sinó destinar el percentatge dels pressupostos que té finalitats militars a projectes solidaris i pacifistes.

Us recomano que visiteu la seva plana web. Val molt la pena. I que llegiu el seu manifest.

Mercè Solé

Salut bucodental

Amb l’inici d’aquest any, els equips d’atenció primària (EAP) de la ciutat incorporen una novetat: la higienista dental. Un nou perfil professional que s’integra als equips d’odontologia del CAP. Amb aquest nou servei oferirem una millor atenció i seguiment preventiu.

Objectiu principal:

Millorar la salut bucodental a través d’activitats de promoció, preventives i terapèutiques específiques en salut bucodental de la població i de la comunitat.

 Millorar el seguiment de malalties bucodentals en persones de grups de risc.

 Augmentar el nombre d’activitats i tècniques preventives en persones que pertanyen als grups vulnerables.

Població a qui se li ofereix el programa:

Infants i adolescents de 0 a 14 anys.

Dones embarassades.

Població amb discapacitat reconeguda del 33% o més (física, sensorial o intel·lectual). El pacient ha de portar la targeta acreditativa on s’especifica el grau de discapacitat.

Persones amb un procés oncològic cervicofacial.

La manca d’higiene oral propicia l’augment dels bacteris i, per tant, pot provocar una sèrie de patologies i problemes de salut, com la càries que és una de les més esteses mundialment. Més de la meitat dels catalans (4,6 milions) majors de 12 anys tenen càries en dents permanents. A més, 247.500 nens menors d’11 anys tenen càries en dents primàries.

La boca és l’orifici per on s’introdueixen els aliments, per tant, la porta d’entrada de l’aparell digestiu.

Les principals funcions de la boca són: mastegar, parlar i té una funció estètica.

És molt important un bon raspallat de les dents, no només per gaudir d’una bona salut oral i un bon somriure, sinó pels greus problemes de salut que poden aparèixer en el nostre organisme a conseqüència d’una infecció dental i la pèrdua total o parcial de les dents.

Pautes per mantenir una correcta higiene bucodental:

Raspallar-se les dents 3 cops al dia, després dels àpats.

Fer sevir pasta de dents fluorada.

Passar fil dental entre totes les dents abans del raspallat de la nit.

No glopejar amb aigua després dels raspallats, hem d’escopir les restes de pasta i no menjar ni beure durant 1 hora (d’aquesta manera aconseguim un veritable efecte anticàries).

Cada raspallat ha de durar entre 2 i 3 minuts.

Un diagnòstic precoç és la clau perquè els tractaments siguin un èxit!

Es recomana mantenir una dieta equilibrada i baixa en sucres, així com visitar l’odontòleg (dentista) un cop l’any. Moltes persones només acudeixen a la consulta quan detecten problemes a la seva boca, com és la inflamació o sagnat de genives, acumulació de carrall o molèsties. Totes aquestes complicacions es poden prevenir amb les revisions periòdiques.

La higienista atén persones que han estat derivades per l’odontòleg. L’odontòleg ha d’haver fet un diagnòstic, un pla de tractament.

Si mantenim aquests bons hàbits podem prevenir problemes comuns com:

- Càries

- Halitosi (mal alè)

- Gingivitis

- Processos infecciosos

- Periodontitis

- Dolor bucal i facial

- Pèrdua de dents

- Aftes i sequedat bucal

Equip de professionals de l’Atenció Primària Metropolitana Sud

Vuit anys de cinema feminista

                                 

L’objectiu principal del feminisme com a moviment polític, social i cultural és crear consciencia i condicions per transformar les relacions socials, aconseguir la igualtat entre les persones i eliminar qualsevol forma de discriminació o violència contra les dones.

Fa vuit anys, el grup de dones d’ICV, ara dones de Viladecans en Comú Podem, ens vam plantejar sortir de cercle de dones tancat i militant, per ampliar la mirada més allà de la nostra perspectiva. Volíem dur el missatge feminista, enriquir-lo coneixent i recollint les opinions de dones de diferents procedències i, sobretot, dones del poble, i una de les propostes que va sorgir va ser el cinema que aviat complirà vuit anys.

El cine, com la resta de moviments artístics, camina al compàs de la societat. Les dones hem estat presents en la indústria del cinema des de els seu inicis treballant com a actrius, maquilladores, directores, i tot i així, el paper i les representacions de les dones en la història d’aquesta expressió artística han estat sempre presentades sota la lògica i la sensibilitat dels homes.

El cinema ha estat un dels principals vehicles de difusió dels estereotips de gènere, del “somni americà” (La sonrisa de la Monalisa) i un gran difusor de la masculinitat dominant, aquella que segueix veient la dona com a objecte sexual, que segueix fomentant la violència en generalitzar-la, en fer-la nímia com un fet més de la vida. Continua, a més, imposant símbols sexuals que contradiuen els avenços de les dones a la societat on són professionals, artistes, presidentes. A les pel·lícules de tall hollywoodià les dones segueixen lligades a l’amor masculí com a gairebé únic fi i horitzó de vida.

Podríem pensar que el cinema seria un enemic en contra de la revolució feminista, la que busca un tracte equitatiu entre homes i dones, aquella que advoca per la desexualització del cos femení, que insisteix en el rebuig a la violència contra la dona, però a partir dels anys 70, apareix un cinema fet majoritàriament per dones. Un cinema feminista que com a expressió artística mutildisciplinar que és ha contribuït a iniciar un nou camí en la reconstrucció de la identitat de les dones i s’ha convertit en un instrument per obrir la porta a la reflexió, que validi altres comportaments, les ha convidat a qüestionar-se i a buscar les pròpies aspiracions, en definitiva les ha cridat a ser elles mateixes.

El primer divendres de maig del 2016, amb la pel·lícula La sonrisa de la Monalisa, un llargmetratge que parla dels sacrificis que exigeix el progrés, en una societat on la dona i l’art contemporani són encotillats pels valors del conservadorisme defensats per les elits acadèmiques i conservadores, vam iniciar el camí del Cinema Feminista.

Des de llavors, de forma continuada i només trencat per la Covid, un grup cada vegada més gran de dones de Viladecans ens hem trobem al Pablo Picasso per veure juntes i debatre sobre pel·licules de totes les temàtiques, però això sí, sempre des de la mirada feminista.

Hem vist films i parlat de la violència masclista (Te doy mis ojos), de transsexualitat (amb La chica danesa), d’identitat (Persépolis, Hala), de religió (Ellas hablan), de memòria democràtica (Las trece rosas), de dones polítiques (Clara Campoamor, Frederica Montseny, La dama de hierro).També hem debatut sobre la maternitat i les adopcions (Todo sobre mi madre, Madres paralelas, Lyon), sobre els abusos sexuals (La mala educación) i la violació (Una joven prometedora), de sexualitat entre dones (Elisa i Marcela), de les dones a l’art (Big eyes).

Hem aprofundit en el reconeixement de les dones que en altres països, altres religions i altres realitats culturals lluiten, no es resignen i continuen lluitant per aconseguir la igualtat (La bicicleta verde, La piedra de la paciència). També ens hem acostat als problemes de les dones immigrants (La mujer ilegal), i sobretot, hem comprovat que en totes les societats, religions, cultures i professions (Figuras ocultas, Techo y comida, Erin Brockovich, Las chicas de la lencería) hi ha dones que lluiten per canviar la seva realitat, per ser independents i aconseguir la igualtat real de les persones sense importar el gènere o la condició social.

El cinema feminista només és una mostra més de l’esforç i el treball de milers i milers de dones per aconseguir un món més just, una vida més digna i una societat més igualitària.

Encarni Garcia

Festa Major unida i remullada

 

Ara que han passat uns dies del Fest’hivern (Festa Major d’Hivern de Viladecans) és el moment de fer balanç. El cap de setmana dels dies 19, 20 i 21 va estar ple d’activitats organitzades i portades a terme per les diferents entitats de la nostra ciutat amb la intenció que tothom es pogués sentir a gust participant en aquella per qual se sentís més atret.

El divendres 19 vam pensar fer una mostra d’entitats a la plaça de la Vila. Les diferents entitats havien d’arribar a la cita després de participar en una passejada conjunta amb música i xerinola per animar als viladecanencs i viladecanenques a sumar-se a la festa i veure les actuacions de Raíces de Andalucía, la coral La Lira, Sardanes, Diables, el grup de percussió Sankofa i el Mamut de Viladecans. Després de dies de preparació i reunions perquè tot sortís bé, el temps ens va fer impossible poder-ho celebrar. Vam haver de suspendre-ho per la pluja, ens va saber greu per una banda, però tal com estan les coses benvinguda sigui.

El dissabte el dia es va aixecar amb sol i es va poder fer el que estava previst: la Cercavila de la Festa Major. Tot va començar a la Plaça de la Constitució amb plantada del bestiari, xocolatada, jocs per infants, taller de pintura, vi calent i brou per fer passar el fred. Una hora més tard va començar la cercavila amenitzada per la Bandarra Street Orkestra, grallers i Sankofa. Durant el recorregut les diferents entitats participants van anar fent petites actuacions. Un cop vam arribar a la Plaça de la Vila ens estava esperant el grup Qubits per acabar la festa amb un magnífic concert vermut. Van estar amenitzant-nos amb un recopilatori de música que va fer ballar al públic assistent mentre podia menjar i prendre alguna cosa a la barra organitzada per Rudemon.

El diumenge 21 vam tancar les activitats de Festa Major amb les tradicionals Matinades organitzades pels grallers de Viladecans. A mig matí va ser el torn de la ballada de sardanes i “Els Amics del Camí de Santiago” van organitzar una pujada a Sant Ramon.

Estem molt satisfets del resultat obtingut i de la participació de la ciutadania aquests tres dies de festa. Les diferents activitats han tingut una molt bona acollida; feia goig veure els carrers plens acompanyant la cercavila, ballant seguint la música i aplaudint els castellers…

Aquest èxit ha estat possible gràcies al treball conjunt de les entitats de cultura de la nostra ciutat. Només amb la unió d’aquestes associacions de voluntaris es podrà portar endavant un projecte que faci créixer Viladecans des del punt de vista cultural, que promogui unes Festes engrescadores, intergeneracionals, que integri la diversitat cultural i que faci de la diferència un punt fort.

La Coordinadora d’Entitats el Mamut de Viladecans, sempre vetllarà per aconseguir uns festes diverses, inclusives, en què tothom se senti representat i on la diversió estigui assegurada.

Albert Ruiz

Correu, formigues, que ve la Filo!

 

Dintre el món dels insectes les aranyes en són uns que particularment inspiren temor en algunes persones. En canvi, les formigues gairebé no ens fan por. Però, saps què? Que per als propis insectes les formigues són, ben segur, les més temudes de totes  per la seva organització a l’hora de treballar per la seva colònia, per defensar-la i per atacar tots aquells que gosin apropar-se a ella.

Així t’endinses en el món de les aranyes i les formigues. Avui et parlo a tu, lector, del joc de taula infantil Fila-Filo. En aquest títol tens tres formigues que, per guanyar, has d’intentar fer arribar a la meta abans que ho facin els teus rivals amb les seves respectives. El problema es que l’aranya Filo, juntament amb les seves germanes Fausto  i Félix, no t’ho posarà fàcil i es dedicarà a caçar-te-les, endarrerint-te l’assoliment del teu objectiu.

Primer de tot, comentar que en Fila-Filo el tauler es divideix en dos mòduls: el primer és el tauler inferior, aquell pel qual es mouen les formigues; el segon és el tauler superior, que és per on es desplacen les aranyes Fausto i Félix. L’aranya Filo es queda suspesa en l’aire mitjançant un cordill amb imants que la uneix amb les seves germanes, fent la funció de teranyina. Els dos taulers queden units per quatre suports que es posen en cadascuna de les cantonades de la capsa del joc.

Per preparar una partida tothom ha de posar les seves tres formigues en la casella de la fletxa (sortida) del tauler inferior. Després, les aranyes Fausto i Félix es col·loquen cadascuna en un punt vermell del tauler superior, quedant separades per altres dos punts vermells. Aquests punts son les caselles per les aranyes en el tauler superior. Per últim, es posa la soca en qualsevol casella del tauler inferior.

En el teu torn has de llançar els tres daus: marró, verd i blanc.

Si el dau verd mostra una aranya, pots moure Fausto i Félix en el tauler superior tantes caselles com mostri el dau blanc. Un pas per les aranyes és anar d’un punt vermell a un altre. El nombre de passos pots distribuir-lo entre les dues aranyes com vulguis: si les separes, Filo puja cap amunt arrossegada per la teranyina; si les apropes, Filo descendeix i amb sort caça una formiga que tingui just a sota. Cal recalcar que les aranyes i les formigues estan imantades. En cas que aconsegueixis caçar una formiga d’un rival, aquesta torna a la casella de sortida i pots moure una de les teves tantes caselles com indiqui el dau marró.

Si el dau verd mostra una formiga, pots moure una de les teves formigues tantes caselles como indiqui el dau marró. Si acaba el moviment en una casella on ja hi ha una formiga, posa-la a sobre d’ella, formant una pila. Així doncs, quan una formiga es desplaça sempre es mouen amb ella totes les que tingui a sobre, independentment de quins jugadors siguin. Una pila pot contenir qualsevol nombre de formigues, però sobre la soca i sota d’ella només pot haver-n’hi dues d’apilades com a molt.

Si el dau verd mostra una fulla, has de moure la soca abans o després de moure les aranyes seguint el dau blanc o bé una de les teves formigues seguint el dau marró. Sempre que es mogui la soca ha de tapar una formiga, sigui teva o no, o bé una pila de com a màxim dues formigues. Sobre la soca també pot haver-hi com a molt una pila de dues formigues.

El joc segueix d’aquesta manera fins que un jugador aconsegueix fer arribar les seves tres formigues a l’última casella de totes, la meta, amb la qual cosa és el guanyador de la partida.

Fila-Filo és d’aquests jocs infantils que amb l’estètica enganxa tothom que el veu. No obstant, dins d’aquesta bellesa, especialment de veure Filo penjada d’un cordill que la uneix amb les seves aranyes germanes, hi ha força estratègia que per a un nen de 6 anys, en la meva opinió, pot costar d’entendre i de dominar. He explicat aquest joc a un munt de nens d’aquesta edat i a molts d’ells els costa d’entendre. Moure les aranyes i les formigues no suposa cap problema. El conflicte ve donat per la soca, que és l’element que més profunditat i estratègia aporta al joc al poder moure-la abans o després de les aranyes o una de les teves formigues. D’altra banda, s’ha de tenir en compte que apilar les formigues l’avantatge que les teves poden ser arrossegades  per les de sota, però al mateix temps són un blanc més fàcil per la Filo, que les té més a prop. Mencionar també que la soca quan es mou arrossega amb ella les formigues que a sobre, per tant, les fa retrocedir o avançar en el tauler inferior, segons convingui.  Com veus, t’he posat exemples de situacions que és poden donar en el joc, i alguna més n’hi ha. Fila-Filo és un bon joc infantil amb molta estratègia que pot ser un maldecap o una meravella per a qui hi jugui, segons la experiència que tingui jugant a jocs de taula.

Cristian Becerra

"El Dado Dorado"

Destí


Al Salvador li agrada tenir-ho sempre tot sota control. És decidit, fort i perfeccionista. El millor és que sol reflexionar força i sap observar amb calma les situacions. Ara el que necessita és arribar a Sidney. “Quin pla que tinc! Sempre espero a l’últim moment i em surt bé. Avui no, a la vista està. Hauré d’agafar el proper vol, demà al matí. Però abans he de buscar allotjament: no em dona la gana dormir a les zones d’espera, i tampoc no puc tornar a l’origen. Si ho faig, demà no seré de tornada aquí a temps per volar una altra vegada, i a la feina em cruixiran”. Amb la decisió presa, el Salvador es disposa a aconseguir el seu vol de demà i el seu hotel per a avui.

S’encamina al taulell de la seva operadora i una sensació estranya ve a assaltar-lo pel camí, just abans d’arribar-hi. Un televisor d’una cafeteria propera centra la seva atenció. Les pulsacions se li han accelerat fins a ser perceptibles, té la boca resseca i no es pot creure el que veu a la pantalla. Se li ennuvolen encara més els ulls i és a punt de caure de genolls per donar les gràcies a algú. Ell, que mai no ha cregut en un ens superior que governi els destins de tots, que escrigui les línies de les nostres vides. Des d’aquest moment el Salvador creu que això ja ha canviat. Des d’aquest mateix minut.

Un avió fet trossos. Ni tan sols sembla un avió. Restes disseminades per tot arreu. Un presentador descriu amb veu accelerada la catàstrofe. Més de dues-centes persones mortes. Encara no se sap la xifra exacta. Trucades, fum, gent corrent, buscant respostes, llums blaves, soroll, caos, por, desconcert… El Salvador s’empassa la saliva. El vol que ha perdut, amb destinació a Sidney, Austràlia, ja no arribarà mai al seu destí.

Patricia Aliu
patri.aliu@gmail.com

Acte sobre Josep Iturrioz, el Manquet

 

El Manquet (1902-1969) va ser el president d’Esquerra Republicana de Viladecans durant la república i la guerra, i després va ser empresonat pel franquisme i condemnat a mort; una pena, però, que li va ser commutada per sis anys i mig a la Model. Quan en va sortir, va tornar a Viladecans i aquí va morir. Li deien el Manquet perquè, quan era jove, treballant en una impremta, una màquina se li va endur quatre dits de la mà dreta, tots llevat del dit gros.

El Manquet era un home eficaç, dur, i bona persona. Va ser la mà dreta de l’alcalde Llorenç Puig i de fet, segons explica tothom, era qui, sobretot durant la guerra, feia funcionar el poble. I jo crec que la cosa més valuosa que es pot dir d’ell és que, en els dies inicials de la guerra, va ser un dels qui més va treballar per evitar morts a Viladecans. Cap ni un no n’hi va haver. Els que van morir, va ser fora del poble, com els Germans Gabrielistes. I després, ja l’any 1938, el Jaume Abril, detingut pel SIM, el Servei d’Informació Militar. A Viladecans, en canvi, el juliol i l’agost de 1936 no va morir ningú. El Manquet es va coordinar amb el Baldiri Miracle, el campaner, que era la persona clau del món catòlic, i miraven d’anar avisant els possibles objectius dels milicians per assegurar que es poguessin escapar. D’aquí en va sortir una bona amistat entre tots dos, l’un roig i l’altre dels anomenats nacionals.

I bé. Tota aquesta introducció és per dir que, per aquelles casualitats de la vida, el llibreter Ricard Caba va llegir, en una entrevista, que Francesc Torres Iturrioz, artista visual i escriptor, que acabava de publicar el llibre La campana hermètica, havia passat part dels estius de la postguerra a Viladecans, a casa d’un avi represaliat pel franquisme. Va identificar fàcilment qui era aquest avi, i a través de l’editorial Univers que havia publicat el llibre, va entrar en contacte amb Francesc Torres, el qual es va mostrar encantat de venir a Viladecans a explicar coses d’aquells estius a la torreta que l’avi s’havia fet al carrer Carles Altés, al final del poble.

I així, tres entitats de la ciutat, Viladecans Punt de Trobada, el Grup Tres Torres i la llibreria Els Nou Rals, vam convocar el passat 18 de gener un acte al Museu de Ca n’Amat, en què van intervenir Francesc Torres i el qui signa aquest article. També hi va col·laborar el Departament de Patrimoni Cultural amb una petita però molt interessant mostra de documents referits a Josep Iturrioz que es troben a l’Arxiu Municipal de Viladecans.

Aquest article no és el lloc per recollir les coses que va explicar el ponent, però sí que podem dir que ens va retratar l’energia del personatge i també com era la vida viladecanenca els anys 50 i 60, quan s’anava construint el barri de la Montserratina i ell va començar a jugar amb aquells nens que tan diferents semblaven.

Francesc Torres ens ha promès escriure per a la nostra revista algunes històries d’aquella època. Les llegirem amb ganes.

I acabo recollint una cosa que es va dir en l’acte i que em permeto demanar que ja seria hora que s’activés. I és que Josep Iturrioz, el Manquet, es mereix un carrer a Viladecans. Tenim carrers dedicats a dos personatges clau d’aquella època: Llorenç Puig i Mariano Sanjuán. El Manquet també va ser-ho, un personatge clau. O sigui que ens falta.

Josep Lligadas

Del Frederica Montseny a una nova residència municipal de gent gran

 

Aquest estiu es van encendre totes les alarmes quan el Centre Sociosanitari Frederica Montseny de Viladecans va reunir les famílies per informar que s’anirien tancant totes les seves places residencials. Algú va pensar que enmig de les vacances seria un bon moment per explicar una notícia així, potser perquè passés desapercebuda. Però com és lògic i natural, de desapercebuda poc o res. I els fets, disten bastant de com s’ha intentat explicar tot plegat. Anem a pams.

El Consorci de Salut i Social de Catalunya -l’ens que gestiona l’equipament- va manifestar el 2023 a la Generalitat la necessitat de traspassar les places residencials cap al règim sociosanitari del Departament de Salut, tenint en compte que la residència està lluny de complir amb els estàndards de qualitat de la normativa actual. La petició passava per tancar paulatinament les places residencials i reubicar-les (les places, no les persones) en altres centres. El Departament de Drets Socials va analitzar la situació i va confirmar que l’edifici incomplia alguns requisits propis d’un centre residencial i, davant la impossibilitat de mantenir oberta la residència a llarg termini amb aquestes condicions, es va acordar una reconversió progressiva en centre sociosanitari i centre de dia, com a referent de l’atenció mèdica intermèdia al Baix Llobregat sud.

El compromís acordat amb la Generalitat establia que en un termini aproximat de tres anys s’anirien tancant les places residencials quan, malauradament, s’anessin produint decessos. En les reunions mantingudes sempre ha quedat clar que cap dels residents actuals haurà de marxar del Frederica. El Departament de Drets Socials també es va comprometre a concertar aquestes places en altres espais, per mantenir la capacitat residencial de Viladecans. Aleshores, quin és el problema i la deslleialtat? Quan algú activa aquest procés en ple mes d’agost i un cop sorgeix neguit social decideix responsabilitzar de la decisió a la Generalitat. Però res més lluny de la realitat.

Per sort, a poc a poc s’ha pogut anar reconduint la situació, i malgrat que encara hi ha qui al Ple municipal intenta embrutar la feina feta espolsant-se responsabilitats de sobre, l’impàs es va encarrilant. Si bé s’ha conclòs que les residències privades que hi ha a Viladecans no poden assumir les places que aniran tancant al Frederica Montseny, el Departament de Drets Socials ajudarà en tot el que estigui a les seves mans per tal de construir una nova residència pública a la ciutat. Així ho va manifestar el conseller Campuzano a l’alcalde Ruiz en una visita recent a l’Ajuntament. Ara bé, cal tenir en compte que el Departament té un marge molt petit per prendre la iniciativa en aquest sentit, la gestió habitual del Departament dificulta la utilització de fons propis per a la construcció de centres residencials, i és una irresponsabilitat intentar convèncer la ciutadania del contrari.

El camí alternatiu bé podria ser el que ha empès per exemple l’Ajuntament del Prat de Llobregat, impulsor d’una futura residència municipal de gent gran que obtindrà places concertades per part de la Generalitat. Fa pocs dies el conseller Campuzano i l’alcalde del Prat Lluís Mijoler van posar la primera pedra. Construir un equipament així comporta una inversió aproximada d’uns 11 milions d’euros. A Viladecans, en canvi, el govern local destinarà 20 milions a la construcció d’un nou bloc d’oficines per ampliar el Parc de Negocis. Com tot a la vida, tot és qüestió de prioritats, però, vista la situació, cal emprendre un canvi de rumb en les polítiques municipals. És urgent i necessari.

Bàrbara Lligadas

Visibilitzar els invisibles

 

La meva intenció era parlar-vos dels equips de voluntariat que fan suport al carrer a les persones sense llar però penso que això seria començar la casa per la teulada. Primer de tot, crec convenient i necessari reflexionar sobre tota una sèrie d’idees, dubtes, prejudicis... que giren al voltant del sensellarisme. Des del convenciment que qui millor ens pot ajudar a fer-ho és la Fundació Arrels, us presento, a continuació, una sèrie de continguts divulgatius molt entenedors que ens ajudaran a no invisibilitzar totes aquelles persones que viuen en els nostres carrers:

“Una persona acaba vivint al carrer perquè la seva situació s’ha anat deteriorant amb el temps. Té a veure amb la suma de moltes causes i en com es gestionenAlgunes depenen de la pròpia persona però altres tenen a veure amb la societat en què vivim: l’atur, el preu de l’habitatge, els moviments migratoris, la rigidesa dels serveis socials i dels mecanismes d’ajut, un divorci, la mort d’una persona estimada, la formació, la salut…”

“L’alcoholisme o el consum de drogues no són l’única causa per arribar a viure al carrer. En moltes ocasions poden ser-ne conseqüència i hi ha casos en què la persona no consumeix res. Persones que coneixem van començar a beure perquè volien evadir-se, deixar de passar fred i no pensar que els podien agredir. Quan vius al carrer, la droga i l’alcohol poden arribar fàcilment; sortir-ne és un esforç enorme i necessites ajuda. El punt de partida hauria de ser entendre que parlem de malalties i no culpar la persona.”

Els motius tenen a veure amb el fet que aquests espais sovint no tenen en compte què vol i necessita la persona. Dormir en un recurs temporal implica compartir l’espai amb molta gent, manca d’intimitat i tranquil·litat i haver de deixar fora els embalums i els animals de companyia. Quan entres a un alberg saps que no és la solució definitiva i que pots tornar al carrer. La solució hauria de ser pisos a preu assequible on la persona pugui viure de manera estable i espais més petits i de proximitat.”

Moltes persones que dormen al carrer han treballat, algunes treballen en l’economia informal i altres tenen una feina normalitzada però els ingressos són molt baixos i no arriben per pagar un allotjament. També hi ha persones que mai podran tornar a treballar perquè la vida al carrer els ha afectat i la seva salut és molt fràgil. I n’hi ha moltes altres que destinen tot el dia a sobreviure i a anar d’un recurs a un altre per poder menjar, dutxar-se, dormir…”

“La carència d’una xarxa de contactes, les dificultats administratives per adquirir documentació, l’idioma i la discriminació pel fet de ser estrangeres implica que moltes persones immigrants es trobin en una situació més fràgil respecte a la resta de la població.”

“A una llar hi ha necessitats bàsiques que tenim cobertes i de les quals sovint no en som conscients. Viure al carrer significa estar més exposat a situacions de conflicte públic i a sancions perquè no tens un lavabo on anar, una dutxa, una cuina, un sofà… tota la teva vida passa al carrer. A més, estàs exposat a patir violència física i verbal.”

Són esquerpes per desconfiança. En la majoria dels casos els han robat, les han agredit i les han vexat, i d’aquí ve el seu rebuig. No se les pot obligar a res i, fins que no es guanya la seva confiança, no comença el procés de recuperació.”

Ningú viu al carrer per decisió pròpia. Un dia et veus dormint al carrer i no saps ben bé què ha passat; hi ha motius personals però també estructurals i que tenen a veure amb la societat en la qual vivim. Perds la confiança en els altres: si estàs al carrer és perquè ningú t’ha sabut ajudar ni tu has sabut demanar ajuda. A vegades hi ha persones que diuen que no volen res; això passa perquè reconstruir la confiança i els lligams costa molt.”

¿Hi ha recursos suficients perquè ningú hagi de viure al carrer? En quins recursos pensem quan fem aquesta afirmació? Menjadors socials? Dutxes? Albergs? Habitatges estables per dormir? Si vius al carrer a Barcelona, per exemple, no pots sopar calent en un menjador social públic i has de destinar moltes hores del dia a desplaçar-te per anar d’un lloc a un altre. Els recursos no estan pensats tenint en compte les necessitats de la persona; alleugen necessitats immediates i temporals però no miren a mig ni llarg termini.”

Una persona que viu o que ha viscut al carrer té capacitat per decidir què fer amb la seva vida i com afrontar els reptes i les dificultats que van sorgint. La seva opinió i el seu dret a decidir sobre la seva pròpia vida no és menys valuós que el punt de vista que pot tenir qualsevol altre ciutadà o professionals de serveis socials. Cal escoltar més.

El procés perquè una persona deixi de viure al carrer és lent perquè s’han de reconstruir lligams i confiança que permetin a la persona fer passos endavant. La situació, però, no se soluciona quan s’entra a viure en un allotjament i arriben reptes importantíssims com millorar l’estat de salut, tenir ingressos suficients, aconseguir una llar estable, ocupar el temps d’una manera útil, etc.”

A Catalunya no sabem exactament quantes persones dormen al carrer ni com es reparteixen pel territori. El problema, però, existeix a altres municipis que necessiten dotar-se de recursos i atendre les persones que dormen al carrer sense que aquestes hagin de marxar a un municipi més gran que les ajudi.”

Finlàndia és el primer país europeu que gairebé ha aconseguit el repte #ningúdormintalcarrer, implementant una estratègia nacional per abordar el sensellarisme i amb solucions que es fixen en l’habitatge estable. A Arrels estem convençuts que a casa nostra també ho podem aconseguir amb polítiques públiques, treball en xarxa i recursos més eficaços.

La immensa majoria té família. El problema és que alguna cosa ha fallat i els vincles familiars s’han trencat.”

Hi ha de tot. Hi ha persones que tenen estudis bàsics, però també n’hi ha que tenen titulacions superiors i negoci propi però ho han perdut tot.”

Deixar el carrer és una opció personal. El primer pas és restablir la confiança amb la persona i això és un procés llarg que pot durar mesos o anys. Un cop assolit, quan la persona decideix deixar de dormir al ras, comença un llarg i feixuc treball de reconstrucció personal.

El dret a l’habitatge digne es recull a la Constitució espanyola i a l’Estatut d’Autonomia, però a Catalunya unes 53.000 persones tenen greus problemes d’allotjament, de les quals més de 5.500 viuen al ras. Aconseguir que una persona deixi el carrer no es fa de la nit al dia i no es pot treure a ningú del carrer per la força. No és un tema policial, sinó d’atenció social i cal respectar les necessitats i els ritmes de les persones.”

Què fer quan veus algú vivint al carrer?

“Bon dia”, “Bona nit”

Saludar és una manera de fer visible la persona. Mira-la sense jutjar-la i ofereix-li un somriure. Hi ha persones que potser fa dies que no han parlat amb ningú. No et frustris si no n’obtens resposta de seguida. Ho pots continuar intentant.

“Com estàs?”

Parla-li amb tranquil·litat i respecte, amb distància per no espantar-la i ajupint-te per tenir la mirada a la mateixa alçada. De vegades, oferir un cafè o una cigarreta és una excusa perfecta per iniciar una conversa i saber com es troba la persona.

“Què necessites?”

Podria ser una manta, un entrepà, una trucada… o simplement una conversa. Pregunta-li què necessita i no t’angoixis si satisfer el que et respongui no està a les teves mans en aquell moment. De vegades, escoltar i oferir companyia és més útil que procurar coses materials.

“Puc fer alguna cosa per ajudar-te?”

Aconseguir que una persona deixi el carrer no es fa de la nit al dia i tampoc has de carregar amb aquesta responsabilitat. La situació pot millorar si l’orientes cap als recursos on pot trobar ajuda. Pot passar que la persona ja els estigui utilitzant; altres vegades no els coneixen i es tracta d’una informació útil.

***

Després d’un profund procés de reflexió us proposo que obriu espais de diàleg i de debat al vostre entorn més proper. Segur que la vostra mirada ajudarà a visibilitzar moltes persones que fins ara passaven desapercebudes en els vostres trajectes diaris pels carrers.

En la propera revista us parlaré de la vivència d’un equip de voluntaris de suport al carrer a les persones sense llar.

 Agustí Martí Reverter