Els i les joves que encara no sàpiguen quina lectura triar per aquest estiu poden apropar-se a la Biblioteca de Viladecans, participar en la ruleta instal·lada al vestíbul i trobar el llibre que els acompanyarà durant les vacances. A través d’una senzilla i estiuenca ruleta, els joves de més de dotze anys descobriran el llibre que la sort els assigni només fent girar la ruleta del joc. A partir d’aquí, la fletxa assenyalarà un color i una temàtica que té associat diferents llibres que es poden agafar en préstec.
Totes les temàtiques tenen com a fil conductor l’estiu i les lectures refrescants: aventures i misteri, màgia i encanteris, viatges en el temps, realitats distòpiques, noves passions o reflexions estiuenques són algunes de les opcions que la ruleta pot donar a qui faci servir aquest joc. Una proposta divertida que pot treure de la seva zona de confort de lectura els i les joves i descobrir nous temes d’interès. A més qui faci servir aquest joc i s’agafi el llibre en préstec s’emportarà un kit estiuenc format per un ventall de la Xarxa de Biblioteques Municipals i un llapis amb el logo de la Biblioteca de Viladecans. El disseny de la ruleta, fet pel personal de la Biblioteca, reprodueix un carretó dels gelats, imitant una famosa marca, i cada llibre està acompanyat amb un punt de llibre en forma de gelat de colors que es relacionen amb les diferents temàtiques dels llibres.
A més de les novel·les juvenils proposades a través del joc, la Biblioteca de Viladecans té un fons dedicat només a aquest tipus de narrativa adreçada a joves que està ubicat a la planta baixa de la Sala d’Adults. Aquestes obres estan identificades amb pictogrames segons la temàtica de la qual tractin com ara novel·la romàntica, d’aventures, teatre, de terror, fantàstica, ciència-ficció entre altres.
Només terra, només pluja, només fang
Montse Albets
[Barcelona]: Edicions del Periscopi, 2024
A Ca la Viuda, un petit mas dels afores d’un poble instal·lat en la rutina, fa temps que no s’hi acosta ningú. Al seu interior, però, hi batega l’essència de tots aquells que hi van viure i que esperen pacientment el retorn de l’última dona de la família. I un dia hi arriba la Maria, arrossegant una gelor colossal. Mig viva i mig morta; completament desconcertada. El seu aïllament només es veurà destorbat per les visites de dos veïns: en Manel, un home discret, i la seva companya, la Cristineta, que irromp com una riuada en la vida dels altres. Només terra, només pluja, només fang afronta la pèrdua i aprofundeix en la necessitat humana de l’altre. Mentre el poble es remou entre la desconfiança i la incomoditat, els protagonistes d’aquesta història rebusquen en el passat per trobar l’impuls que els torni a la vida.
Aquesta obra ha guanyat el XXVI premi Llibreter, un guardó que atorguen les llibreries agremiades de Catalunya amb un doble objectiu: d’una banda, destacar la qualitat i la categoria literària de determinades obres que mereixen més ressò i, d’una altra, reivindicar l’ofici de llibreter i el seu paper de prescriptor. El passat mes de març, l’autora va presentar aquesta obra a la Biblioteca de Viladecans dins del Cicle de Dones Escriptores.
El Mundo después de Gaza: una breve historia
Pankaj Mishra
Barcelona: Galaxia Gutenberg, 2025
Després de la Segona Guerra Mundial, el nou ordre global es va conformar sobretot en resposta a l’Holocaust. Aquest va ser l’esdeveniment de referència de l’atrocitat i, en l’imaginari occidental, el genocidi per excel·lència. La seva memòria orienta gran part del nostre pensament i, fonamentalment, constitueix la justificació bàsica del dret d’Israel a establir-se com a Estat i defensar-se. Però en moltes parts del món, assolades per altres conflictes i experiències de massacres massives, l’Holocaust no és tan singular, fins i tot quan la seva espantosa atrocitat sí que ho sigui. Perquè fora d’Occident, sosté Pankaj Mishra, la història dominant del segle XX no és l’Holocaust sinó la descolonització. El mundo después de Gaza pren la guerra actual, i la polarització entorn d’ella, com el punt de partida per a una àmplia reavaluació de dues narratives sobre el segle passat: el relat triomfal del Nord Global amb la seva victòria sobre el totalitarisme i l’expansió del capitalisme liberal, i la visió esperançadora del Sud Global d’igualtat racial i llibertat respecte al domini colonial. En un moment en el qual l’equilibri del poder mundial està canviant i el Nord Global ja no té la màxima autoritat, és de vital importància que comprenguem com i per què les dues meitats del món no aconsegueixen comunicar-se entre si. En aquest assaig concís, poderós i directe, Mishra aborda les qüestions fonamentals que la nostra crisi actual planteja: importen més unes vides que unes altres?, com es construeix la identitat en les nostres societats multiculturals? i quin hauria de ser el paper de l’Estat-nació? El món després de Gaza és una guia moral indispensable per al nostre passat, present i futur.
La Berta i jo
Beatrice Alemagna
Barcelona: Combel, 2025
Un nou àlbum il·lustrat de Beatrice Alemagna; una commovedora i imaginativa exploració del creixement, el canvi i l’aprenentatge sobre com viure amb les coses que ens espanten. La gestió de la frustració i l’acceptació d’allò que no podem canviar són els ensenyaments que planen per aquest llibre, que no només acompanya els més menuts, sinó també els adults. El seu traçat despreocupat i el contrast entre colors foscos i naturals amb punts de color molt intensos fan els seus llibres únics i irrepetibles a nivell visual. En aquesta ocasió, pàgina rere pàgina no es pot evitar mirar els cabells taronja fluor de la protagonista. Una obra adreçada a infants a partir de 6 anys.
Biblioteca de Viladecans
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada