dimecres, 13 de febrer del 2008

La coral de la gent gran


La Coral de la Gent Gran, de la Fundació La Caixa, va ser fundada fa 23 anys, quan l’Agustí Vila era president de l’Esplai que funcionava al carrer Sant Climent nº 16. L’Agustí, amb molta il.lusió, ja que li agradava la música, va animar uns quants homes i dones, entre ells el Baldiri Vilà, el Ramon Gràcia, el Manolo Cabistany, l’Esteve Formosa, el Pere Artigas, la Carme Casadó, la Teresita Pascual, l’Encarnació Santacruz, etc.
Van buscar un director, i va ser una noia, Carolina Segarra, que no va durar gaire ja que aviat va marxar amb una beca a l’estranger. Després va venir una religiosa de la Sagrada Família, Amàlia Mur, que també va marxar aviat a Roma. A continuació el director va ser el Ramon Gràcia, que va ser l’ànima de la Coral, per la seva entrega i entusiasme. En aquells temps és quan vàrem ser més colla, 25 dones i uns 12 homes, i cantàvem a quatre veus. També va venir l’Agustí, un inoblidable mestre que ens el vàrem estimar molt, i va morir jove. En aquells anys vàrem aprendre moltes cançons, quasi totes en català, i vàrem fer força sortides, a Saint-Herblain, Tarragona, Barcelona, Terrassa, l’Hospìtalet, el Prat..., la majoria de vegades als Casals de la Gent Gran. També vam participar en alguns concursos.
A Viladecans sempre cantem, per Nadal, a l’església de Sant Joan, i per la Festa Major, a l’aire lliure. També hem cantat al Centre Cultural Sant Joan, a l’Esplai Sant Jordi, a l’església de Santa Maria Magdalena, i en altres locals. Tenim un repertori d’unes cinquanta cançons, de Nadal, havaneres, sardanes, populars catalanes i castellanes, i tenim un himne molt maco dels jubilats, que es diu “Cant d’Elogi”.
Actualment estem passant una crisi de cantaires. Uns han passat a millor vida, altres estan malalts o són bastant vells. Esperem que aquesta crisi sigui passatgera, i que podrem tirar endavant amb l’entrada a la Coral de nous membres, especialment homes, que són els que fan falta.
Tenim un mestre jove, des de fa uns quatre anys, que es diu Jordi Curé, que és el director del Cor de la catedral de Barcelona. És molt bon mestre i amb molta paciència, ja que tots cantem sense “solfa”, i en necessita molta.
A partir dels 60 anys, els que els agradi la música que vinguin a la nostra Coral, que els esperem amb els braços oberts. La nostra adreça és: Fundació La Caixa, carrer Llevat nº 2, telèfon 93 637 65 04.
Antònia Doñate