dimecres, 13 de febrer del 2008

Donar valor al vot en blanc afavoreix la participació

Recentment s’està parlant molt del desengany dels ciutadans respecte als polítics i a la política en general. Segons les últimes enquestes fetes a 2000 persones pel BBVA, els ciutadans col·loquen als polítics en l’últim lloc de l’escala de confiança, per darrere d’altres col·lectius com poden ser el de funcionaris, empresaris etc.. Això és molt greu ja que ells són els que determinen, amb les seves decisions, el nostre futur i el dels nostres fills. Si a més de la desconfiança hi afegim el “passotisme”, l’apatia, el pensar que les coses ja estan bé com estan o que el meu vot no servirà de res perquè és en blanc, el resultat no pot ser més clar i decebedor: augment de l’abstenció.
Si fem nostres tots aquests sentiments i fem possible que el sacrifici que representa anar a votar per a tot aquest col·lectiu de ciutadans no sigui en va, s’aconseguirà l’objectiu que pretenem, és a dir, disminuir l’abstenció
Crec que per tal d’aconseguir aquest objectiu hem de donar sentit al vot en blanc, de tal forma que incideixi directament en el resultat final de les eleccions. [Si consulteu la revista en format pdf trobareu un exemple pràctic que considera el vot en blanc com una candidatura més i calcular la seva repercussió, que permetria castigar les candidatures hegemòniques en benefici de les minoritàries. Nota de la redacció].
Aquests resultats obligarien a aquelles candidatures, que es consideren quasi intocables, a treballar per tal d’evitar situacions com la que aquí s’ha donat. Algún partit o polític seria insensible davant aquests resultats?
Quin partit polític amb pes -responsabilitat- social seria tan suïcida com per no fer res davant d’aquesta situació? Seran “passotes” els possibles abstencionistes quan comprovin que els VEB poden capgirar el resultat de les eleccions?
Crec que els resultats –aplicant aquesta proposta- provocarien grans efectes sobre el comportament dels nostres polítics davant les necessitats de la societat i que l’abstenció traduïda en un VEB de càstig aconseguiria que la seva sensibilitat envers el seus electors fos més creïble, honesta i molt més marcada a mesura que el partit o partits amb més implantació social tinguessin més a perdre.
Per tant, ¿no val la pena promoure propostes perquè el VEB sigui un vot d’acció positiva i de càstig a la vegada?
Eduard Mondragón Condeminas