dilluns, 27 de juliol del 2009

Festes "oficials" o festes populars?


Veient la proximitat de les festes majors de Viladecans, veig urgent escriure aquest article. Des de fa molt de temps que l’Ajuntament posa traves a aquells que desitgem unes festes alternatives fetes des del poble i per al poble. Des de sempre les festes han estat organitzades per l’ajuntament i els ciutadans només hi hem pogut assistir però sense dir-hi la nostra, sense opinar si són unes festes com ens agradarien o no.
La democràcia real passa perquè els ciutadans puguin decidir sobre els temes més importants que afecten a la nostra societat, i no només per a posar una papereta en una urna cada quatre anys i quedar passius davant tot allò que fa l’ajuntament. A moltes viles es preparen festes alternatives mitjançant les associacions de veïns, entitats culturals, associacions de joves, organitzacions juvenils com Maulets on participen per exemple de forma activa en l’organització de les alternatives de Vilassar de Mar. Tot això només per donar un caire popular a les festes i frescor i per poder dur a terme projectes autogestionats lliures de subvencions i de partidisme.
Les festes de Viladecans que cada any s’organitzen no són precisament unes festes que siguin el centre de la comarca del Baix Llobregat, cada any tenim el mateix plat: la fira per a deixar-se els diners, concerts amb grups sempre del mateix estil i molt comercials i venda de paradetes. De cultura popular se’n fa poca, gegants i castellers i els tradicionals correfocs, però res més. A part ja no parlem de la normativa que obliga a acabar les festes a les 3 del matí, fent que la gent hagi de marxar a casa amb ganes de festa perquè el seu poble no admet fer festa fins a altes hores de la matinada. No pot ser una qüestió de veïnat quan només son quatre o cinc dies que és festa major en tot l’any.
L’ajuntament hauria d’obrir la realització d’unes vertaderes festes populars al poble, no posant traves a les festes alternatives que es fan cada any, amb un projecte popular, d’enfocament al poble, de concerts amb grups locals per donar-los a conèixer i amb participació de les colles de cultura popular de la vila. I no posar traves cada any i buscant inculpar a aquells que busquem unes vertaderes festes majors per al poble i no veure la mateixa història cada any.
Per unes festes alternatives, populars i participatives.
Albert Buigues

1 comentari:

José María González. ha dit...

Veig que no inclous les 8 trobades de grallers, amb participants que han vingut, fins i tot, de fora de Catalunya, i que es un referent en el món de la gralla.

A veure si fil.lem més prim, doncs la Cultura Popular Catalana té més presència a les nostres festes del que sembla.

Adéu!!!