dijous, 23 de juliol del 2009

La Tornaboda, el nostre patrimoni immaterial


El passat 15 de maig vaig rebre un correu electrònic que portava per títol La Tornaboda de Gavà i Viladecans opta al premi “10 tresors del patrimoni immaterial de Catalunya”. La notícia em va sorprendre i alegrar per parts iguals, ni tan sols sabia que s’havia presentat a la pre-selecció. Poques vegades reenvio correus, però en aquest cas era important fer-ne difusió, la nostra Tornaboda havia quedat seleccionada dins del centenar de candidatures que optaven a ser escollides per votació popular entre els deu tresors del patrimoni immaterial de Catalunya!
Sabia que era difícil que la Tornaboda guanyés a candidatures com Sant Jordi o els Correfocs, però hem quedat en una dignísima 28a posició, per davant de candidatures com el Cagatió o els Jocs Florals. Quina és la meva reflexió? Doncs que la nostra ciutadania –sense oblidar els companys i companyes de Gavà– s’ha mobilitzat per dignificar el nostre patrimoni immaterial, sense cap més recurs que el correu electrònic.
Ens hem de sentir orgullosos del nostre patrimoni, porti l’adjectiu que porti —arquitectònic, immaterial, cultural, etc. Hem de ser conscients que la nostra ciutat té molts valors que cal defensar i col·locar allà on els pertoca, n’hem d’estar satisfets, ja que són els elements que ens fan ciutat. Són aquells factors que uneixen una població, que la cohesiona i la transforma en quelcom més que gent que comparteix espais.
Per últim només em queda animar-vos a baixar al centre de la vila el proper diumenge de carnestoltes i participar de la Tornaboda, com també us animo a que feu difusió d’aquesta meritòria 28a posició.
Bàrbara Lligadas

1 comentari:

Anònim ha dit...

Doncs ara que la ciutadania ens hem mobilitzat pel nostre patrimoni, a veure si els balladors i músics es posen les piles, perquè l’apartat musical fa pena.