divendres, 5 de març del 2010

Per molts anys, Viladecans!


Aviat farà mil anys que, a l’abril del 1011, es feia esment per escrit, per primer cop, del topònim Canis Vallis que ha donat lloc al nom actual de la nostra població: Viladecans. La nombrosa assistència i la proposta participativa feta per l’ajuntament per celebrar el mil·lenari de Viladecans el 2011 poden ser un bon maridatge.
El passat 26 de gener es va omplir la sala petita de l’Àtrium a la presentació de la comissió ciutadana que haurà de ser l’encarregada de concretar les activitats que es duran a terme per commemorar aquest esdeveniment. El guió de l’acte va consistir en un pròleg musical a càrrec del saxofonista viladecanenc Nando Picó, un recorregut per la història del nostre territori, dels seus pobladors i les seves activitats, des dels assentaments prehistòrics fins als nostres dies, realitzat pel tinent d’alcalde Joan Pidelaserra, un número de dansa de la ballarina local Isabel Ollé i l’exposició, per part de l’alcalde Carles Ruiz, d’allò que l’ajuntament voldria que aquesta celebració signifiqués pel nostre municipi: un punt de referència comuna i un motiu de cohesió de la població que conforma el Viladecans d’avui.
L’alcalde va expressar el desig que aquest fos un projecte que la ciutadania fes seu, amb el qual es sentís involucrada i anés més enllà d’un conjunt d’actes protocol·laris institucionals. Per fer-ho possible es va convidar els assistents que triessin i s’integressin dins els quatre grups de treball que constituiran la comissió: difusió i mobilització, continguts científics, cicle festiu i patrocini i suport. Els grups treballaran del març al juny i la presentació del programa commemoratiu acordat es farà a la Festa Major d’enguany.
La idea sembla engrescadora perquè si realment es vol una ciutadania que s’identifiqui, es reconegui, s’enorgulleixi i estimi el seu territori, és requisit imprescindible que sigui coneixedora de la història que ha fet possible la realitat actual i que se li permeti i inciti a transmetre-la als seus conciutadans i als forans. Comptar amb l’aportació de les idees d’un ampli nombre de persones de diferents tarannàs augmenta la diversitat de propostes i d’enfocaments i, segurament, ajuda a trobar solucions que facin atractives per a més gent totes les activitats que es faran. Fer una celebració purament institucional o donar-li un biaix polític determinat –el 2011 és any d’eleccions– hauria distorsionat l’essència d’aquesta commemoració: celebrar que des de fa mil anys Viladecans es va fent amb la contribució de moltes i molt diferents persones. Som-hi doncs, entre tots.
M. Victòria Herrero Garcia