dijous, 15 de setembre del 2011

Festa, festa, festa...



Les festes majors no sempre han estat iguals en el temps, a cada moment tenen un significat diferent. Però no només han estat diferents respecte al moment cronològic, també ho han estat en relació a l’àmbit, ja sigui rural, ja sigui urbà. 
Viladecans, una ciutat que durant els darrers 50 anys ha crescut multiplicant la seva població, ha passat de ser una població principalment agrícola a ser una ciutat industrial i de serveis. La constant arribada de persones primer de la resta d’Espanya i darrerament de tot el món ha creat un mosaic demogràfic que sempre ha calgut cohesionar. I es per això que ens hauria de servir la Festa Major en aquest moment.  La Festa Major ja no és aquella que celebrava la collita agrícola, ni aquella dels focs, l’envelat i el ball de Festa Major dels anys 60 quan la gran arribada d’emigració. Avui, la nostra ciutat és una realitat molt complexa que exigeix un lloc de trobada i cap moment millor que aquests dies. Aquests dies no tan sols han de ser un moment de gaudir si no que ha de ser un moment i lloc d’expressió col·lectiva. Un moment on la ciutat es vesteix de llarg i s’engalana perquè es la Festa de tots i totes, un moment del qual s’ha de participar activament.
A la nostra festa hi ha molts esdeveniments lúdics, musicals i esportius prou interessants i multitudinaris com per continuar donant-hi la importància que tenen, però també s’inicien noves propostes que poden fer una mica més participativa i àmplia l’oferta lúdica. Els focs, els balls, els correfocs, les actuacions musicals, els actes esportius i altres activitats culturals i tradicionals són esdeveniments arrelats ja a Viladecans però ara podem veure altres elements festius com la Mamullada o els actes del Mamut que permeten avançar en aquest propòsit de cohesionar, una mica més, la nostra ciutat. 
Sembla que en temps de crisi l’austeritat hagi de retallar aquestes despeses perquè són  despeses evitables, però res més lluny de la realitat, les festes són una necessitat col·lectiva i encara que es retalli aquesta inversió econòmica hauríem d’apostar per reforçar la inversió humana per reomplir aquest buit que deixarà la manca de diners.  És entre tots que farem que la Festa Major de Viladecans sigui cada dia més important, com a mínim a les nostres vides, i que no hi hagi gent que vol fugir de la nostra ciutat aquests dies o que ni tan sols sàpiguen què es una Festa Major. 
Miguel de la Rubia