dimecres, 21 de setembre del 2011

Presència mil·lenària de l'Església a Viladecans

El llibre ha estat escrit en el marc de la celebració del mil·lenari de l’aparició documentada del nom de la nostra vila. 
L’Església, que compta amb gairebé dos mil anys d’existència, sempre ha estat present des dels inicis de la història mateixa dels pobles, i aquest és també el cas de Viladecans, com ho mostra l’existència del lloc i de l’ermita de Sales.
El llibre no és una història exhaustiva de l’Església a la nostra ciutat, ni està escrit amb cap intenció apologètica o reivindicativa, sinó que és, senzillament, obrir una finestra sobre el tema per contemplar l’horitzó i destacar-ne algunes fites.
D’altra part, és obvi que la història de Viladecans, des de la perspectiva de l’actual ciutat, comença veritablement quan l’any 1746 s’independitza eclesiàsticament de Sant Climent, alhora que durant el segle XIX, i especialment el XX, viu un espectacular creixement demogràfic. L’Església intenta aleshores, amb persones i institucions, viure un procés paral·lel.
He escollit cinc blocs de temes, conscient que són encara molts altres els punts que es poden investigar i escriure. Xuclant de tota la feina ja feta fins ara per nombrosos autors, he intentat afegir alguns temes inèdits, deixant la porta oberta a altres aportacions.
Agrairé totes les observacions i puntualitzacions que em puguin fer arribar els lectors i lectores d’aquestes pàgines. 
Com afirmo a la conclusió, continuo pensant que la recuperació de la memòria històrica és una eina imprescindible per a conservar la identitat dels pobles i de les institucions. 
Manuel Simó

Presència mil·lenària de l’Església a Viladecans. Manuel Simó. Parròquies de Viladecans, 2011.
140 pàgs.