divendres, 23 de setembre del 2011

Han desaparegut dos balustres de porcellana del segle XIX de la Torre Modolell


Si passàveu fa unes setmanes pel Jardí de l’Ajuntament i miràveu les escales que pugen cap a la terrassa de les antigues escoles, la imatge que vèieu era la de la fotografia de baix de tot de les dues que reproduïm. A la barana de dalt, a l’esquerra, s’hi veuen les dues columnetes o balustres de porcellana que quedaven del que havia estat l’escala que va fer construir Magdalena Modolell l’any 1887, segons assenyala la data que hi ha gravada a la porta que dóna pas a la terrassa. Aquella escala, aleshores, era tota balustrada, és a dir, feta de columnes de porcellana com aquelles dues. En total hi havia unes 140 columnes.
En canvi, si passeu ara pel Jardí, us trobareu amb la segona imatge que aquí reproduïm. Ja no hi ha les columnes, i l’espai que ocupaven s’ha convertit en una vulgar barana de ciment.
El Grup Tres Torres, quan aquest estiu ens vam adonar de la desaparició de les columnes, ens vam posar de seguida en contacte amb el Departament de Patrimoni per  saber què havia passat i què se n’havia fet de les columnes. Al Departament ens van dir que no tenien notícia que s’hagués dut a terme cap intervenció allà, i que ho esbrinarien. En aquest moment, estem a l’espera de més informació.
El Grup Tres Torres, i estem segurs que qualsevol ciutadà de Viladecans interessat pel nostre patrimoni, estem molt preocupats per això que ha passat. Perquè mostra, per si no estava ja prou clar, que el nostre monument més emblemàtic i representatiu, la Torre Modolell i tot el seu entorn, corre greu perill. No hi ha cap pla de protecció que obligui a avaluar les intervencions que s’hi facin, de manera que tot es pot anar destruint a poc a poc. I tampoc no es duu a terme cap actuació de preservació, cosa que fa que tot plegat es vagi degradant també a poc a poc. De manera que una de les millors riqueses patrimonials que tenim a Viladecans, ens l’estem deixant perdre insensatament.
Per això, reclamem que l’Ajuntament, de manera immediata, es posi a la feina. Que posi en marxa un pla de protecció de la Torre Modolell i tot el seu entorn. Que s’iniciïn les tasques de manteniment necessàries per evitar que tot plegat es degradi més. I que es comenci a actuar per alguna banda. Per exemple, per la rehabilitació del Jardí. I per la reobertura del pas des del carrer de Jaume Abril cap al Jardí. No es pot esperar més. Cal actuar ja.
Josep Lligadas Vendrell