dimecres, 30 de maig del 2012

Òmnium cultural a Viladecans


Òmnium Cultural a Viladecans hi és present gairebé des de fa 50 anys, quan unes viladecanenques i viladecanecs es van fer socis d’Òmnium Cultural, una entitat que ha complert 50 anys enguany. Però no ha estat fins que Òmnium ha impulsat el projecte de presència territorial que ha fet possible, el passat 1 de juny del 2011, la creació del grup local a Viladecans.
Nascuda a iniciativa d’un grup de socis i persones que van organitzar la prèvia de la Festa de les Lletres Catalanes que es va celebrar el desembre del 2010 a l’Àtrium Viladecans. Des dels inicis ha estat una eina de promoció cultural a la ciutat, amb dos clars objectius: 
Per un costat, visualitzar la llengua, la cultura, i el país (camps d’acció de l’entitat) a la nostra ciutat i al Baix Llobregat, i per l’altre, reforçar i donar suport a les iniciatives locals que treballin per la cultura catalana a Viladecans.
Des de fa més d’un any hem donat suport a la benvinguda de la flama del Canigó per Sant Joan, organitzant una concentració a la plaça de la vila en defensa del model d’immersió lingüística als centres educatius, hem donat suport al Correllengua 2011, i hem estat presents a la plaça de la vila amb el Tió de Nadal obsequiant llibres a la mainada i per Sant Jordi obsequiant revistes de Cavall Fort, a tots els nois i noies que s’acostaven al nostre estand.
A més, hem organitzat el primer cicle de primavera, “Els dijous d’Òmnium”,  amb tres propostes culturals: 
el mes de març: conferència al voltant de l’altra història de Catalunya a càrrec de Victor Cucurull Miralles, historiador.
el mes d’abril: un audiovisual-documental i posterior xerrada a càrrec de  Jordi Llorens i Estapé, fotògraf a Etiòpia.
el proper dijous dia 24 de maig: xerrada i projecció de tràilers de la pel·lícula “Pa negre” amb la seva productora, Isona Passola, guionista i directora de cinema, guardonada recentment amb la creu de Sant Jordi, coneguda per haver dirigit el documental “Catalunya-Espanya” (2009) i, molt especialment per haver produït al costat del director mallorquí Agustí Villaronga, la pel·lícula catalana amb més ressò de la història; adaptació de la novel·la homònima d’Emili Teixidor.
Pel·lícula avalada per 13 premis Gaudí, 9 premis Goya (entre els quals a la millor pel·lícula), i haver estat el film preseleccionat per l’acadèmia de cinema als premis Òscars.
Us volem anticipar que estem organitzant la presentació, per part de Jordi Pujol, del tercer volum de les seves memòries, en col·laboració amb la llibreria “Els Nou Rals”. 
Volem manifestar-vos la nostra il·lusió i força per a continuar la nostra tasca d’estendre la cultura, la llengua i el país per tots els racons de la nostra ciutat.
Podeu participar del nostre projecte cada primer dijous de mes, a les 8 del vespre, a l’Ateneu d’Entitats Pablo Picasso.

Més informació a la web de l’associació www.omnium.cat
I per contactar amb nosaltres viladecans@omnium.cat
Per fer-te soci a
https://segur.omnium.cat/www/omnium/ca/socis/fer-se_soci.html