dissabte, 15 de setembre del 2012

Dalí i la nostra Blonda Negra


 Les puntaires de la Vall de Cans, tenim sobrats motius de sentir-nos orgulloses de la nostra  “Blonda negra”,  genuïna  del Baix Llobregat.  Com ja hem comentat altres vegades, la Blonda negra ha estat admirada i justament reconeguda tant en certàmens nacionals com internacionals, per les seves peculiaritats.
El  descobriment que fa dies vaig tenir ocasió de fer, possiblement no sorprengui a algú, però de segur que per a molts i moltes  ha de representar un nou motiu d’orgull a afegir als molts que tenim respecte a la nostra Blonda negra.
Resulta que amb motiu de fer cultura i eixamplar el coneixement del nostre país, el passat mes de juliol em vaig decidir a visitar la comarca de l’Empordà, i com no podia ser d’altra manera, el Museu Dalí de Figueres. El Teatre-Museu Dalí, és possiblement  l’objecte surrealista més gran del món, i ocupa l’edifici de l’antic Teatre Municipal, construcció del segle XIX destruïda a la fi de la Guerra Civil. I sobre aquestes ruïnes, Dalí va decidir crear el seu museu.
La meva sorpresa, però,  no va ser per descobrir la munió de pintures, escultures i dibuixos de cada una de les èpoques dalinianes. No. La meva sorpresa va ser en descobrir que la barba de la figura  que s’aixeca al bell mig de l’escala de cargol, era de Blonda negra del Baix Llobregat.
El geni Dalí, no va dubtar en aplicar a una  de les seves importants creacions artístiques, la Blonda negra,  per ressaltar l’element  distintiu i més important d’aquesta figura:  la seva barba.
Molta gent no comprendrà la raó per la qual un geni com Dalí va aplicar a una de les seves figures, un “element” com la nostra Blonda negra per destacar la seva barba. Però nosaltres sí que ho comprenem, i per això ens en sentim orgullosos. La nostra Blonda negra no sols és un exponent de la seva genuïna  catalanitat, sinó que també és l’exponent d’una varietat  trencadora i exclusiva en l’art de la punta al coixí. 
Per tant, no es pot entendre com una excentricitat daliniana  l’aplicació que Dalí fa de la Blonda negra per ressaltar el color de la barba d’aquesta figura, sinó que  cal  entendre-ho com una aplicació d’un dels nostres més apreciats elements, original, genuí i noble: la Blonda Negra.
Us invito a visitar el Museu, si bé per tal que us en feu  una idea us adjunto aquestes fotografies.                     
Carme Reguant  i Jaume Rodergas.