diumenge, 23 de setembre del 2012

El retaule de l’església de la Montserratina


Aquest diumenge dia 16, a les 12 del migdia, va tenir lloc, a l’església de la Montserratina, la inauguració del retaule que culmina definitivament les obres d’aquest edifici inaugurat l’any 2006. 
El retaule és una composició que ocupa la gran paret de darrere l’altar i que ha estat projectat pels mateixos arquitectes de l’església, Eduard Mondragón i Antoni Peris, i amb escultures obra de l’escultor Francesc Carulla. L’espai està dissenyat inspirant-se en els quadres de Mondrian, amb rectangles de diferents dimensions i colors. I, en aquest fons, se situa una gran imatge de la Mare de Déu de Montserrat de bronze, que no copia sinó que evoca la que es venera en el seu santuari, i, entorn seu, de manera molt asimètrica, els dotze apòstols de Jesús amb l’afegit de l’apòstol Pau, tots ells en pedra artificial. Es tracta, evidentment, d’una obra de sentit religiós, però que constitueix també un enriquiment artístic per al conjunt de Viladecans.
L’església de la Montserratina es converteix, així, en un espai d’una important rellevància per a tota la ciutat: en la seva vessant religiosa, naturalment, però també en la seva vessant social, ja que des d’allà es duen a terme moltes tasques socials dirigides per Càritas, i ara, també, completant amb aquest retaule la seva qualitat d’espai de valor artístic.
Josep Lligadas Vendrell