divendres, 15 de març del 2019

Pals a les rodes

Cada dia és més complicat gestionar una associació civil. Les administracions públiques van imposant normatives, condicions, gestions a fer, paperassa a omplir, fins al punt que la cosa més difícil per a aquest tipus d’entitats no és la feina que fan, per dura que sigui, sinó la burocràcia que se’ls exigeix per poder-la fer. 

Sí, és cert que cal un cert control de les activitats que es duen a terme en la vida social, per evitar els abusos que es podrien produir. I que la transparència és transparència per a tothom qui es beneficia de diner públic. Però és que, per dir-ho en llenguatge popular, la situació actual ja passa de taca d’oli. Perquè, malgrat el suport que s’ofereix en matèria de formació a les entitats, la gestió de les entitats va requerint unes condicions (de coneixement del llenguatge tècnic i administratiu, de la comptabilitat, d’habilitats informàtiques, de planificació, d’hores de desplaçament...) que no sempre són a l’abast de tothom o que fa, o bé que dins les entitats determinades feines recaiguin sempre sobre les mateixes persones o bé que s’hagi de recórrer a gestors externs per complir totes les condicions que, per exemple, els tràmits propis de les subvencions demanen. 

La situació actual resulta especialment dolorosa sobretot per a les entitats que tracten amb gent més vulnerable: associacions de gent gran o associacions de discapacitats, per exemple. L’administració pública hauria de tenir tot l’interès a facilitar la feina d’aquestes associacions, i molts cops fa la sensació que el seu interès sigui precisament el contrari.

Quan diem tot això, cal aclarir que no estem parlant de l’Ajuntament de Viladecans en concret. Moltes d’aquestes normatives que dificulten l’associacionisme no són municipals, sinó dels governs espanyol o català. Però sí que creiem que l’Ajuntament podria intervenir-hi de manera més activa i ajudar a superar aquesta situació en què ens trobem. Concretament, des d’aquesta revista volem proposar a l’Ajuntament de Viladecans que munti alguna mena de servei de gestoria per ajudar les entitats en les seves tasques burocràtiques. Seria un molt bon servei a la cohesió social de la nostra ciutat.