dissabte, 15 d’abril del 2023

La Jordiada a la Biblioteca, presentacions de llibres i xerrades

Les presentacions de llibres, les xerrades i les novetats editorials més esperades seran les protagonistes enguany de la Jordiada a la ciutat de Viladecans. D’entre tota l’oferta, la Biblioteca de Viladecans ha organitzat diferents propostes per celebrar una data tan especial com la diada de Sant Jordi.

A banda de les presentacions de llibre gestionades des de la llibreria Els Nou Rals, les de la Biblioteca de Viladecans s’iniciaran, el dijous 20 d’abril, amb la presentació del llibre Un mal any per deixar de fumar, de Pere López Tolosana. L’autor, veí de Viladecans i dinamitzador del taller de conversa en anglès de la Biblioteca, ha guanyat l’última edició del Premi de Poesia Joan Aliguer de Mollet del Vallès. Els membres del jurat del guardó, nascut per honrar la memòria i el llegat intel·lectual del poeta i periodista Joan Aliguer, van valorar la qualitat literària de l’obra i el domini de la tècnica. Aquest poemari és el quart de López Tolosana, després d’Estudiants?, Paraules no dites i Quadern de bitàcola. La presentació es farà al pati del Present de Ca n’Amat-Museu de Viladecans a les 18.30 hores i serà a càrrec de Rosa Agustí i Silvia Lleonart.

El dissabte, 22 d’abril, l’il·lustrador Fernando ‘Nono’ Moreno Lastra, natural de Viladecans, presentarà la seva novel·la gràfica Una gossa en un descampat. Una adaptació de l’obra de la dramaturga Clàudia Cedò, que va ser representada a la Sala Beckett de Barcelona l’any 2018. L’obra de teatre va ser un èxit de públic i crítica i va ser guardonada amb els Premis de la Crítica, els Premis Butaca i el Premi Núvol Apuntador. ‘Nono’ Moreno conversarà amb Uge G. Amor, de Medicina Gràfica (expressió que fa referència a la utilitat dels còmics i novel·les gràfiques i infografies com a eines en el món sanitari) i amb Noelia Sánchez, responsable del projecte De cor a cor, col·lectiu que acompanya i visibilitza la mort gestacional. El col·loqui es centrarà en el procés de creació d’aquesta obra, que narra un dels moments més complexos que pot passar una persona gestant: la mort perinatal. L’activitat també es farà al pati del Present de Ca n’Amat a les 12 hores.

Dins de les sessions del Club de Lectura Feminista, i amb col·laboració amb la unitat d’Agermanament, Solidaritat i Cooperació Internacional de l’Ajuntament, hi haurà una conversa amb la periodista, politòloga i investigadora sobre dones i gènere a Àfrica, Melibea Obono. A banda de la seva àmplia trajectòria acadèmica, Obono ha publicat diversos llibres i relats que aborden les qüestions de gènere a Guinea Equatorial, país on va néixer i en el qual resideix. Aquesta activitat, que està oberta a tothom, forma part del projecte Ciutats Defensores dels Drets Humans, coordinat pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament i gestionat per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat amb la participació de 28 ajuntaments i 9 entitats i institucions catalanes implicades en la defensa i promoció dels drets humans a escala local i global. L’objectiu d’aquesta iniciativa és sensibilitzar, conèixer de primera mà altres realitats i també mostrar la feina de les persones defensores dels drets humans. L’activitat, en aquest cas, es desenvoluparà a la sala d’exposicions de la Torre del Baró, dijous dia 27 d’abril a les 18 hores. Una oportunitat per sentir una veu crítica que proposa alternatives de convivència i la inclusió i respecte de les minories sexuals a Guinea Equatorial.

Melibea Obono

A més d’aquestes propostes i trobades, la Biblioteca de Viladecans comptarà amb les últimes novetats editorials tant de novel·les i coneixements per a adults com per a infants i podran ser agafades en préstec pels usuaris.



El Meu mòbil i les meves xarxes

Víctor Romero

Barcelona : Larousse, 2022

Un recorregut per la història de la tecnologia i la informàtica, amb anècdotes divertides, i per les interioritats i l’ús de tota mena de dispositius. El programari, Internet, les xarxes socials, els videojocs i les biografies de les principals personalitats de la informàtica són alguns dels aspectes del llibre, tractats amb humor i un llenguatge proper als lectors més joves.
Escrita per l’enginyer i programador Víctor Romero i il·lustrada per Pedrita Parker, aquesta història de la tecnologia que ens envolta pot descobrir informació interessant per a tota la família, sigui qual sigui el seu grau d’empantallament.


Cualquier verano es un final

Ray Loriga

Barcelona: Alfaguara, 2023

Ray Loriga, novel·lista, guionista i director de cinema, narra a la seva última obra els abismes de diversos personatges i compon una simfonia sobre l’amistat, l’amor i el final de la joventut. Una novel·la en la qual es parla de la mort brindant per la vida. Una novel·la sobre l’estiu que encara queda per gaudir abans que arribi l’hivern. Una història, a més, en clau d’humor, un humor que acompanya a la història i que fa de contrapès d’una altra dimensió del relat, la que té a veure amb la mort, perquè en Qualsevol estiu és un final hi ha dos amics, una relació d’admiració al caire de l’obsessió, i una persona en el que probablement és el millor moment de la seva vida, que no obstant això vol morir, o que precisament per això vol morir, però no de qualsevol manera, sinó en un bell i pintoresc centre suís que per un preu gens mòdic, et permet retirar-te per a acomiadar-te de la vida tranquil·lament i sense dolor. Loriga compon amb tot això una novel·la lluminosa, brillant, emocionant i divertida.


Revelar a Vivian Maier: la historia no contada de la niñera fotógrafa

Ann Marks

Barcelona: Paidós, 2022

Vivian Maier ha captivat la imaginació del món amb les seves magistrals imatges i la seva misteriosa vida. El seu passat estava tan profundament encobert que ni tan sols les famílies amb les quals vivia sabien molt d’ella, i la seva obra només es va descobrir pòstumament i per casualitat. Això, tanmateix, no ha impedit que sigui un dels majors descobriments fotogràfics del segle. Ara, gràcies a una meticulosa recerca, Revelar a Vivian Maier ens descobreix la història d’una dona que, per a compensar un passat difícil que li va impedir ser capaç de mostrar els seus sentiments i entaular relacions, va aconseguir expressar-se a través de la fotografia i crear una cartera secreta d’imatges repletes d’emoció, autenticitat i humanitat.
Ann Marks revela a la dona profundament intel·ligent, empàtica i talentosa que s’amagava darrere de la seva façana de fredor.