dissabte, 13 de desembre del 2008

Els nostres veïns IV. Gavà, la vila privilegiada


En el nostre trajecte visitant les poblacions veïnes de Viladecans, ens aturem avui a la vila de Gavà.
Per la seva ubicació podem afirmar que es tracta d’una vila privilegiada, ja que en el seu territori podem gaudir d’un paisatge forestal, d’un nucli urbà amb encant i d’una de les platges amb més renom de Catalunya. D’aquí que sigui certa la dita gavanenca “De tot tenim a Gavà: Platja, muntanya i pla”.
De la seva història en tenim prou vestigis i documents com per a fer un estudi, gairebé sense interrupcions, des dels primers pobladors de l’era neolítica (vora l’any 6000 a.C) fins a l’actualitat.
I van ser aquells primers habitants qui deixaren a la vila una de les millors herències que es troben en el Baix Llobregat. Les mines de variscita situades a Can Tintoré.
Lloc de residència, posteriorment, dels ibers, romans i visigots, el nom de Gavà apareix documentat per primer cop durant l’època medieval, cap a l’any 1000. I fou durant aquesta etapa quan Gavà assolí un lloc de domini sobre les poblacions de les rodalies. El Castell de l’Eramprunyà seria el lloc escollit per establir-se les famílies que posseïen i controlaven el territori fins el segle XVI. Els Condal i posteriorment els March.
A partir del segle XVII el nucli urbà es va anar consolidant al voltant de l’església de Sant Pere. D’aquesta època encara es conserven diverses vivendes que es poden contemplar passejant pel casc antic.
Paral·lelament, però, com a la resta del delta, tot un conjunt de masos van continuar la seva existència donant lloc, més endavant, a la creació de petits nuclis, actualment barris de Gavà com Can Tintorer, La Sentiu o Bruguers. D’aquest últim, situat a la part més muntanyosa, en destaquen construccions com la seva ermita construïda al segle XIII. La seva ubicació fa de la petita església un lloc amb un encant especial, des del qual, quan el temps ho permet, es poden iniciar diverses rutes a peu molt recomanables i que al proper número de la nostra trobada continuarem descobrint.
Víctor J. Martínez

1 comentari:

Anònim ha dit...

[url=http://www.ganar-dinero-ya.com][img]http://www.ganar-dinero-ya.com/ganardinero.jpg[/img][/url]
[b]Estas necesitando informacion sobre como ganar dinero[/b]
Hemos encontrado la mejor pagina web en internet de como ganar dinero. Como fue de utilidad a nosotros, tambien les puede ser de utilidad a ustedes. No son unicamente metodos de ganar dinero con su pagina web, hay todo tipo de formas para ganar dinero en internet...
[b][url=http://www.ganar-dinero-ya.com][img]http://www.ganar-dinero-ya.com/dinero.jpg[/img][/url]Te recomendamos entrar a [url=http://www.ganar-dinero-ya.com/]Ganar-dinero-ya.com[/url][url=http://www.ganar-dinero-ya.com][img]http://www.ganar-dinero-ya.com/dinero.jpg[/img][/url][/b]