dissabte, 13 de desembre del 2008

El moment de l'acció

El que ens vèiem que arribaria ja és aquí. Encara que alguns i algunes van pensar que amagant-la amb eufemismes enfonsarien la realitat i la disfressarien, són temps ja de crisi. I el 2009 serà pitjor.
A la comarca la presència del sector de l’automoció és fonamental per al desenvolupament econòmic actual. Milers de treballadors i treballadores desenvolupen la seva activitat laboral en aquest sector econòmic i per tant milers de famílies fan dependre les seves economies domèstiques d’ell. Són gent de totes les edats i són gent habitants de tots els municipis del Baix Llobregat, molts i moltes d’ells i elles no han treballat mai en altres sectors i veuen amb incertesa i preocupació com determinats polítics fan dependre de desideràtums futurs com el cotxe elèctric la solució als problemes d’ara. A l’assemblea de treballadors i treballadores de Nissan celebrada al Prat el passat 24 de novembre ho deixàvem molt clar, la unitat dels treballadors i treballadores, la unitat sindical, serà la resposta contundent a l’especulació dels poderosos i les ineficiències dels que han de decidir.
No només el sector de l’automoció ja pateix la crisi, sectors com la química, la construcció (evidentment después dels pelotazos i els diners fàcils, dels pirates i els especuladors), ja tenen moltes empreses amb procés de regulació o tancament. És previsible que el sector del comerç i l’hostaleria es ressenti amb la constricció del consum a les properes dates festives.

Nosaltres ho tenim clar. Recentment he estat elegit Secretari general de les Comissions Obreres del Baix Llobregat i al nostre Programa d’acció, aprovat unànimement al Congrés, hem plantejat línies d’acció ben clares per fer útil el sindicat més que mai en aquesta època de crisi. L’activisme i la reflexió com a binomi parella de la negociació i la mobilització està al nostre ADN però ara serà temps de posar tota la carn a la graella i cridar ben fort a les empreses i els bancs perquè creguin en la societat que els en i donin contingut real a la paraula responsabilitat adjectivada de social.
Ara és l’hora de fer activisme social partint de la consciència de classe però tenint a la vegada un objectiu clar a les persones. La ciutadania és també la nostra referència principal i com a agent social a la comarca, CCOO ho tenim sempre present. L’abast d’aquesta crisi és molt superior al que podem arribar a albirar i depèn de nosaltres que després tot no quedi igual, és hora de refundar el sistema econòmic amb una gran S de social i no tornar a privatitzar beneficis volent después socialitzar les pèrdues.
Es l’hora de foragitar els mercaders del temple amb coratge i posar per davant la justícia social per reequilibrar aquesta societat. Però si volem canvis ens haurem de moure, no quedar-nos als “sofàs acomodaticis” i trencar conceptes com els que ens han intentat fer creure amb el resum que la història s’havia acabat. Ans al contrari, com deia el poeta: Tot està per fer i tot és possible!
Toni Mora