dijous, 15 d’octubre del 2009

Formar part d'Asdivi


Per a mi formar part d’ASDIVI (Associació de Disminuïts de Viladecans) ha estat de gran ajut. En primer lloc per assumir el problema de tenir un fill amb greus dificultats en el desenvolupament, i més tard per portar una vida més o menys normalitzada. El gran avantatge d’estar associat a un col·lectiu que té inquietuds i problemes semblants als teus és que et sents molt acompanyat. La discapacitat és un camí difícil i són molts els moments que necessites d’un guia. En definitiva ha estat un lloc on han acollit molt bé la meva filla, on he trobat recursos i he rebut el suport emocional que necessitava.
Per una banda tens un ajut molt valuós que consisteix en l’experiència dels pares veterans. Quan et trobes amb persones que ja han recorregut part del teu camí, que et poden assessorar sobre temes jurídics, assistencials, ajuts econòmics, consells per solucionar i fer front als problemes de la teva vida quotidiana, etc., és molt d’agrair. Moltes vegades quan un decau i li manca la força i energia que un fill disminuït requereix, tenir a prop una espatlla on recolzar-se o algú que t’escolti, no té preu.
Un altre punt a favor és que he tingut accés a l’assessorament de professionals (advocats, psicòlegs...) ja que ASDIVI està associat a Cordibaix i això ens obre un altre munt de possibilitats. He pogut assistir a xerrades, conferències, dinàmiques de grup... que m’han enriquit i m’han donat noves habilitats socials i emocionals per tirar endavant amb els conflictes que m’han sorgit.
Gràcies a ASDIVI tant la meva filla com jo hem pogut gaudir d’activitats per omplir el temps d’oci: manualitats, reforç escolar, dansa, esplai... L’Esplai dóna la possibilitat als infants i joves discapacitats de fer activitats lúdiques, excursions, sortides, colònies... Tenim la immensa sort de comptar amb monitors de lleure voluntaris que programen i porten a terme activitats educatives que promouen l’autonomia i potencien les capacitats que els nostres fills posseeixen. També s’ha ofert sempre en paral·lel activitats per a pares: gimnàstica, ioga, manualitats...
D’altra banda ASDIVI possibilita emprendre iniciatives conjuntes, reclamar drets o fomentar valors de solidaritat en la comunitat. Des d’ASDIVI se seguiran impulsant diversos projectes per millorar la integració i convivència amb la discapacitat: centre ocupacional, casals d’estiu, esport, lectura, revista, ludoteca, casals de Nadal i Setmana Santa, Esplai, pisos tutelats, Espai de trobada...
Aquest últim és molt necessari: consisteix en crear un lloc d’encontre i programació del temps lliure en els dies laborables per als usuaris més grans: joves i adults. L’objectiu és donar sentit al seu temps lliure i diversificar les activitats d’oci fent-les d’una part més saludables i d’una altra més enriquidores. En un principi el nois i noies més autònoms podran decidir i programar les activitats dins els límits que els monitors puguin oferir, comptant amb la rendibilitat dels recursos que ofereix ASDIVI i els del propi municipi.
No fóra honrat dir que associar-se només comporta beneficis, és ben sabut que l’entesa dins un col·lectiu a vegades és difícil. Malgrat que això també és part de la vida social: escoltar altres criteris i opinions, posar-te al lloc de l’altre, cedir a vegades, fer concessions, negociar, fer de mediador... Ja veieu que no defallim, trobem sempre el positiu, il·lusió i energies, però massa sovint ens falta el bàsic: els diners per materialitzar les iniciatives.
Després d’explicar-vos què trobaràs si véns a formar part d’ASDIVI voldria acabar convidant-te a fer-nos una visita: necessitem moltes mans i idees. La visita la pots fer real o virtual ja que disposem d’un lloc web www.asdivi.entitatsviladecans.org. Agrairem el suport de qualsevol viladecanenc o viladecanenca, entitat o empresa que ens vulgui aportar recursos humans o econòmics.
Mercè Ginés