dissabte, 31 d’octubre del 2009

No ho entenc


Preguntar és humà, i un acte que crec que cal fomentar, sobretot entre el jovent. Personalment no crec que hi hagi preguntes estúpides. Potser n’hi ha de mal formulades, innocents, o tedioses. Potser algunes de les que jo formulo tot seguit no agradin a algú, les trobin fora de mida, o fins i tot demagogues. Però els asseguro que només són fruit de la meva ignorància. M’agradaria que algú mes les respongués. O si més no, a que serveixin de reflexió. En aquest número del Punt de Trobada en poso unes quantes, i en el proper continuaré amb unes quantes més :
1 No entenc perquè el pla d’habitatge de Viladecans diu que fins al 2019 s’han de fer 4.880 habitatges a Viladecans, si actualment hi ha 3.000 pisos buits (segons el mateix estudi), i que s’hagi de construir el barri d’Oliveretes i destrossar una zona agrícola i forestal, amb 2.749 habitatges (tot i que segons el Pla parcial només en projecti 2.377). ¿Per què fer aquest barri amb tant de pis buit? ¿Per què aquest increment irracional? No ho entenc.
2 No entenc com es pot dir procés de participació ciutadana del Pla d’habitatges, on només van haver-hi 13 aportacions per correu electrònic (on 4 d’elles demanaven informació sobre els pisos de protecció oficial), i una reunió que donava la sensació de dirigida i controlada per persones pròximes a l’equip de govern, que saltaven a la més mínima oposició o proposta raonada. El pla de participació ciutadana actual no deixa de ser un acte més de propaganda municipal de l’equip majoritari en el govern, que està obligat a fer per llei. No és un procés real de participació. ¿Per què aquesta por a que la gent s’expressi amb arguments sòlids?
3 No entenc per què els fanals del parc de la Marina, i el passeig de la Riera de Sant Climent contenen llums amb vapor de mercuri, altament contaminant, mentre que la resta del municipi són de vapor de sodi, més netes i amb un consum baix. Ho he preguntat diverses vegades sense que ningú me’n doni una raó clara. ¿Hi té a veure que el disseny d’aquest parcs sigui dels arquitectes Batlle-Roig, i que tinguin patentat ells mateixos aquests fanals? ¿Hi té alguna cosa a veure que aquests arquitectes han treballat per la Diputació i per molts ajuntaments de l’àrea metropolitana, com pel Barça a Sant Joan Despí, sempre posant els seus fanals? ¿Hi té alguna cosa a veure amb el fet que aquest despatx d’arquitectes està vinculat amb antics i històrics dirigents del PSC? ¿Per què fa uns anys es va fer una inversió i esforç municipal important en substituir els llums de mercuri pels de sodi, i ara en aquesta zones de nova construcció es posen milers de bombetes de mercuri? No ho entenc.
4 No entenc que l’alcalde d’un municipi com Viladecans hagi de tenir a disposició un cotxe privat, i un xofer particular. I no un cotxe qualsevol: un de gamma alta i d’importació, dels que emeten molts gasos pel tub d’escapament. I ho entenc menys en plena crisi econòmica, i en un municipi on l’atur és dels més alts de Catalunya. L’alcalde hauria de donar exemple, i moure’s en transport públic, com es fomenta des de les diferents administracions. No crec que els seus deures siguin tan importants que el transport públic li ocasioni grans perjudicis. I si no, en taxi. No ho entenc. ¿Que no hem de contribuir tots a minimitzar la despesa pública, i a evitar l’escalfament del planeta?
5 No entenc el perquè del projecte del Barça Parc, al llindar de la zona protegida de les Filipines i el Remolar. Hi ha molts altres projectes, més sostenibles que el que l’equip de govern “ecologista” vol tirar endavant amb el Barça. Projectes en què no cal posar un totxo, basats en l’educació a la ciutadania, i sobretot als més joves, dels valors de la zona, única. Projectes que podrien ser de referència a Europa, basats en l’educació ambiental, i que sens dubte atrauria milers i milers d’escolars d’arreu de Catalunya. A més a més d’un turisme ornitològic no gens menyspreable. Però no, l’equip de govern no sap fer res més que projectes faraònics, buits de contingut i d’idees, i seguir tirant de la construcció. Projectes del segle passat, caducs en aquest segle XXI. ¿Per què no es plantegen diferents projectes, i que la ciutadania els triï?
Jordi Mazon Bueso