dilluns, 2 de novembre del 2009

Socialisme en retrocés

Les eleccions celebrades en els darrers anys tant al nostre país com arreu d’Europa han mostrat una tendència clara: en molts casos, els diversos Partits Socialistes estan perdent suport electoral de forma continuada, que s’ha atribuït a la inexistència d’un discurs d’esquerres que mereixi credibilitat, especialment en context de crisi econòmica, que no estan sabent gestionar els diferents governs socialistes (de fet, ja només queden set presidents socialistes en els vint-i-cinc països de la Unió Europea: els d’Espanya, Gran Bretanya, Portugal, Grècia, Àustria, Eslovènia i Eslovàquia). Observem-ho amb més deteniment:
Les eleccions europees del passat mes de juny el Grup del Partit Socialista Europeu ha perdut 33 diputats, quedant en només el 25% dels europarlamentaris. S’han donat resultats tan decebedors com el de França, on el Parti Socialiste ha compartit el segon lloc amb Els Verds, molt lluny del partit de Sarkozy.
Aquest fet és un reflex del que passa en els principals països: descens d’un 11 per cent del SPD alemany a les eleccions del setembre, enfonsament del Partit Laborista britànic (tot apunta a que Gordon Brown perdrà el govern en les eleccions de 2010). Però l’exemple més clar el d’Itàlia, on el mal record de l’últim govern de centre-esquerra fa possible un líder tan desautoritzat i reprovable com Berlusconi continuï derrotant-los.
El nostre país també reprodueix aquesta tendència: tot i que nivell estatal, el PSOE de Zapatero va guanyar al 2008 amb el 43% de vots, va perdre les europees amb un 38%, a quatre punts del PP. A més, l’enquesta del CIS d’aquest juliol indica per primer cop que el 67,8% dels espanyols tenen “poca o cap confiança” en Zapatero.
A nivell català, José Montilla va arribar a la Generalitat amb només el 26,8% dels vots, 235.000 menys que Maragall tres anys abans. Com tots sabem, gràcies al suport d’Esquerra i Iniciativa, Montilla és president tot i haver rebut 139.600 vots menys que Artur Mas. I les últimes enquestes mostren que en les pròximes eleccions municipals Barcelona pot fer un tomb històric i donar la primera victòria en 30 anys a Xavier Trias i Convergència i Unió.
Per què baixen els socialistes arreu? A part de la poca credibilitat dels seus líders en alguns països, el retrocés socialista es deu a que no hi ha una resposta d’esquerres a la crisi; l’habitual confrontació dreta-esquerra ha quedat superada perquè els governs socialistes no tenen receptes diferents dels liberals o els conservadors. La recerca d’un referent ha portat a intentar adoptar Barack Obama com a abanderat, tot i que les seves polítiques s’han de qualificar com a liberals.
Alguns pensaran que Viladecans, on el PSC ha guanyat totes les eleccions des de 1982, és un món apart. Però apuntem només una dada: en les últimes municipals (2007) el PSC va retrocedir dels 11.239 vots a només 9.133; és a dir, va perdre 2 de cada 10 votants.
Carles Lozano