dimarts, 26 de juliol del 2011

Vull seguir estant orgullosa del meu sistema sanitari

Tenim un sistema sanitari de referència, un sistema universal i públic que garanteix un dret fonamental a tota la ciutadania. Hem d’estar orgullosos i orgulloses d’haver-lo aconseguit, perquè ningú ens l’ha regalat. Però precisament per això no ens podem deixar prendre aquest dret.
A Viladecans estan aturant l’hospital, un hospital sobre-carregat i extremadament eficient en base als pocs recursos de que disposa. Un hospital on es presta un servei excel·lent, a pesar de ser l’únic hospital amb quatre llits per habitació. 
Per això el dia 16 de febrer vàrem presentar al Parlament una proposta de resolució que deia “El Parlament de Catalunya insta al Govern de la Generalitat a (1) mantenir en la programació de nous equipaments sanitaris públics l’ampliació de l’hospital de Viladecans i a (2) obrir un procés de diàleg amb els municipis afectats, en el marc del Consorci Govern Territorial de Salut (GTS) Baix Llobregat Litoral.” Aquesta iniciativa parlamentària fou aprovada a la Comissió de Salut, en seu parlamentària, el passat 26 de maig. 
Ara bé, sembla ser que el Govern de la Generalitat fa oïdes sordes a les decisions del Parlament quan no els són favorables, un altre exemple en seria la sisena hora, però aquest és un altre debat. Per això cal que no deixem passar aquest fet, que fem complir allò que el poder legislatiu del país va aprovar.
Però sembla ser que amb l’hospital no en tenen prou, ara estan eliminant els serveis d’urgència, però les informacions són desconcertants i arriben amb comptagotes a la ciutadania. Per això des d’Esquerra Republicana de Catalunya a Viladecans hem presentat una pregunta per escrit al Govern, per tal que ens aclareixi quina planificació de serveis d’urgència implantaran a la zona de l’hospital de Viladecans, no només per a l’estiu, sinó també a partir de l’inici del nou curs:
Quins centres d’atenció continuada d’atenció primària tindran modificacions d’horaris, temporals o definitius, a partir del mes de juliol als municipis de Begues, Castelldefels, Gavà, Sant Climent de Llobregat i Viladecans? 
Quines modificacions seran només durant l’estiu i quines definitives?
Per quines raons?
Amb quines alternatives?
Quin ha estat el procés participatiu amb els consistoris, els governs territorials de salut i els representants del personal, dels usuaris i dels veïns afectats?
En funció a la resposta que rebem –que serà d’aquí a un parell de mesos, ja que la celeritat i la facilitat de la tasca als altres grups parlamentaris no està caracteritzant la feina de l’actual Govern– presentarem noves iniciatives, per tal de lluitar amb les eines que la democràcia ens proporciona en favor dels drets de la ciutadania. Per tal de mantenir, preservar, un dret tant preuat com és el de la salut pública. 
Tot i així, no podem oblidar que si fóssim independents, aquest problema no el tindríem, perquè disposaríem de tots els nostres recursos i el govern no podria posar l’excusa de la manca de recursos per retallar drets. Només cal veure les declaracions que va fer recentment el prestigiós acadèmic i referent internacional Guillem López Casanovas: “Amb el pacte fiscal, Catalunya tindria un superàvit de 2.000 milions d’euros en sanitat”. Imagineu-vos si, a més a més, tinguéssim un estat propi!
Bàrbara Lligadas