dissabte, 16 de juliol del 2011

Un nou cicle per a Viladecans

S’ha iniciat una nova legislatura municipal. En primer lloc, crec que cal donar les gràcies a tots els ciutadans i ciutadanes que ens han donat recolzament i felicitar totes les forces polítiques que han obtingut representació perquè expressen el parer d’una part important de la gent de Viladecans. Malauradament hi ha nombroses persones que no han expressat el seu vot, o que les opcions de la seva preferència no han obtingut prou vots per estar presents al ple municipal,  i tot això ens ha de fer pensar. En tot cas ni ha una dada curiosa: en els llocs on la participació ha estat més alta, la dreta ha obtingut una representació més forta (Madrid, València...). Sens dubte, més enllà de les propostes i circumstàncies locals, la situació econòmica i les dificultats derivades de la crisi, han estat també molt presents en les decisions de vot preses pels electors. 
S’equivocaria qualsevol governant que oblidés que en aquests moments de dificultats per a moltes famílies, l’economia i les actuacions per millorar les condicions per sortir de la crisis, han de ser la prioritat absoluta. Avui no només ens enfrontem a una crisis profunda de la qual hem de sortir amb allò que els economistes han anomenat un patró diferent de creixement, sinó que ens enfrontem a un canvi profund dels estils de vida, la forma de produir, i fins i tot la de relacionar-se. La política i els polítics no podem pensar que les formes d’organització, de gestió pública, o de relació amb la comunitat, poden ser les mateixes que en el segle pasat. I també penso que més que mai l’acció transformadora per tal de garantir l’ascens social i la igualtat d’oportunitats ha de ser l’objectiu principal de l’acció política, al servei de la qual està el model econòmic, fiscal, i de govern.
Viladecans ha de caminar en la direcció de garantir als seus ciutadans i ciutadanes un marc de progrés social, de qualitat de vida, d’oportunitats de futur en l’ocupació o la iniciativa emprenedora. Per això crec que aquests quatre anys seran claus en el futur de la ciutat, perquè han d’orientar la sortida de la crisi i el desenvolupament de la ciutat en aquesta direcció de futur, amb respostes polítiques pròpies del segle XXI i dels nous problemes que se’ns presenten, alguns d’ells, més que nous, continuïtat de les velles contradiccions de la societat en que vivim. 
Viladecans està avui més preparada que en èpoques anteriors per sortir i encarar la sortida de la crisi. Hem de ser capaços d’utilizar aquesta força per continuar garantint tant l’equilibri i la cohesió entre els seus barris, com les polítiques socials que afavoreixin la igualtat d’oportunitats i l’ascens social, i en especial l’educació, per a mi la més estratègica d’elles i malauradament, malgrat l’esforç fet, la que menys depèn dels ajuntaments. Ho farem, i ho farem amb un govern fort i compartit amb els companys d’ICV-EUiA, amb els quals coincidim en la convicció que Viladecans ha de mirar cap endavant, cap al futur, per tal d’abordar els reptes que tenim. No són quatre anys més.  Tinc el convenciment que s’inicia un nou cicle polític del qual Viladecans serà capdavantera en nous models polítics, progrés econòmic, i polítiques socials per tal de garantir les oportunitats per a tots. 
Carles Ruiz Novella