dimarts, 19 de juliol del 2011

La catifa de Corpus: tot té un perquè

La catifa, que en diem de “Corpus”, i que actualment fem en el carrer Àngel Guimerà, no té cap connotació religiosa en aquests moments sinó que és una festa popular i lúdica.
El carrer Àngel Guimerà, com d’altres a Viladecans, té la tradició de fer catifes des de ja fa molts anys. El motiu de reprendre aquesta tradició no fou cap altre que el reivindicatiu.
El veïns del carrer situats al costat del Jardí Municipal, tenien sobre les seves cases un pla general que les enderrocava i que l’equip de govern municipal d’ aquell moment volia fer efectiu.
Veïns i ciutadans de Viladecans vàrem creure que era una temeritat fer el projecte que en aquell moment es presentava i per tal de fer reflexionar els nostres governants es va crear una plataforma que l’anomenàrem  “Plataforma del Casc Antic”.
Una de tantes activitats que en aquell moment vàrem fer fou la catifa, i la primera catifa feta per la “Plataforma del Casc Antic”, en aquell moment sí que en la festivitat de Corpus, no fou altre que el perfil de les cases del carrer Àngel Guimerà, precisament, el perfil d’aquelles cases que es pretenien enderrocar; un dibuix que es va convertir en el logotip del grup i que ja per sempre ens ha acompanyat. 
Avui fer la catifa s’ ha convertit en una activitat lúdica, veïnal, i per nosaltres és tot un plaer poder fer-la, malgrat ser una mica cansat, tot val a dir-ho, però val la pena l’esforç, perquè d’ aquesta manera mantenim viva una tradició del nostre poble, iniciada pels nostres avis i pares, i que ens agradaria que fos compartida per més veïns de la ciutat.   L’ any vinent, hi esteu tots convidats! 
Joan Bonich