dijous, 15 de novembre del 2012

Correllengua 2012





Un any més hem portat endavant una nova edició del Correllengua. Sí, aquella festa on reivindiquem, de manera festiva, l’ús social del Català... Prometo no explicar un altre cop els objectius del Correllengua, per no fer-me pesat. 
Com cada any, hem intentat oferir novetats en les activitats que s’organitzen, la nostra intenció és que el Correllengua no sigui sempre igual, sinó mirar d’innovar en cada edició per fer-lo diferent. Tot i així, hi ha activitats que cada any son més reclamades i que nosaltres, la comissió organitzadora, intentem millorar, com és el cas del Correbars.
El Correbars pretén tres objectius concrets: engrescar els locals d’oci a punxar música en català; promocionar els locals que hi participen incentivant el comerç local d’oci; recordar, alguns en diuen reivindicar, el nostre dret a expressar-nos i ser atesos en català als comerços locals. Aquest any ha estat la tercera edició del Correbars, on cada vegada hi participa més gent. El primer any vam ser 51 persones, l’any passat 82 i aquest hem arribat a ser 120 persones, tot i l’amenaça de pluja que vàrem patir durant tot el recorregut. També hi va haver nous locals: La Moka, El Pintxito loco i el Bar Torre Roja, i altres que comencen a ser clàssics: Bar Quico i el Dada.
El dissabte al matí es dedicà a la gent menuda, amb una gimkana organitzada per l’A. E. i G. Garbí, la contacontes Regina Martí  i Lo rondallaire que va fer ballar a menuts i grans.
La tarda del dissabte vam gaudir del plat fort del Correllengua amb l’Homenatge a Lluís M. Xirinachs, organitzat per l’ANC i la Llibreria «Els nou rals». L’acte va comptar amb la presència de la Núria Roig i l’Antoni Aceves de la Fundació Randa - Lluís Maria Xirinachs, que ens van explicar la vida i els pensaments deixats per en Lluís, i l’Àngel Colom que, com a amic personal, ens va donar la imatge més humana del mite. Desprès vam tenir la xerrada de la Plataforma per la Llengua a càrrec d’en Marc Piera, que ens va explicar la tasca d’aquesta entitat anomenada l’ONG del Català. També vam tenir un record per un dels seus fundadors, en Martí Gasull, que ha rebut, recentment, la creu de Sant Jordi de la Generalitat a títol pòstum.
Finalment, per cloure el Correllengua, Òmnium Cultural de Viladecans ens va delitar amb un concert a Can Xic, amb els grups Trànsit, La Banddarra i Ebri-Knigth. Tres estils diferents, però una barreja explosiva: Trànsit amb el seu pop-rock molt personal, La Banddarra amb l’Ska alegre i sense complexos, i els Ebri Knight amb la seva música tradicional (ells en diuen folk) barrejada amb el rock més potent. En fi, una gran cirereta per a un Correllengua força participatiu.
Josep Mumany