divendres, 23 de novembre del 2012

D’on ve el nom de l’Alba-rosa


L’Alba-rosa és, com tothom sap, un barri de Viladecans, que incialment s’escrivia Albarrosa i ara ha agafat aquesta nova forma que es considera ortogràficament més adequada. El barri va néixer com una urbanització d’estiueig, tipus ciutat-jardí, promogut durant els anys 50 pel matrimoni barceloní format per Joaquim Nebot i Dolors Jorge, i que progressivament s’ha anat convertint en el lloc de residència habitual dels seus habitants.
Una de les discussions que a vegades sorgeixen a propòsit de l’Alba-rosa és sobre l’origen del nom. Hi ha dues versions. Una és que els promotors tenien una filla que es deia Rosa, i que el nom està dedicat a ella: l’alba es refereix a la lluminositat del dia que s’alça, i Rosa és el nom de la noia. I una altra versió és que els promotors tenien dues filles, que es deien respectivament Alba i Rosa, i que van unir els dos noms per anomenar la urbanització.
Doncs bé. He tingut la sort de localitzar la Rosa Nebot Jorge, filla de Joaquim Nebot i Dolors Jorge. I m’ha explicat que ella és filla única, i que, efectivament, el nom de la urbanització ve del seu nom, i voldria dir l’alba, l’albada, de la Rosa. Discussió, doncs, tancada.
Josep Lligadas