dimecres, 6 de març del 2013

Dones de Viladecans. De veïnes a ciutadanes

Companyes viladecanenques i santboianes de la fàbrica del Fonollar, durant el període de la Revolució (1936-1939).



Acte d’acceptació del càrrec de la regidora del PSC Maria Jesús Acacio, durant la constitució de l’ajuntament on resultaria elegit alcalde Joan Masgrau, 19 d’abril de 1979. 
El proper divendres 8 de març, a les 18 h, s’inaugura a la Biblioteca de Viladecans l’exposició: Dones de Viladecans. De veïnes a ciutadanes i l’audiovisual Dones de Viladecans: constructores de ciutadania, produïts pel Programa d’Igualtat de Gènere, el departament de Patrimoni Cultural – Arxiu Municipal de l’Ajuntament de Viladecans i la Fundació Ciutat de Viladecans. 
L’exposició és una mostra de textos i imatges, amb finalitat divulgativa, en la qual es podrà resseguir la història i la petjada de les dones de Viladecans al llarg de bona part del segle XX fins arribar a l’actualitat. Des de les aproximadament 1.500 dones veïnes d’un poble petit i encara força pagès, cap a la dècada dels anys 30, passant per la dona en el context del franquisme o la transició democràtica. Un recorregut que finalitza en l’època actual on les dones ciutadanes tenen destacada presència en la política local o en camps professionals o de lleure ben diversos, així com en nombroses entitats culturals i de defensa dels drets de les dones. La mostra també és una oportunitat per observar quines són les darreres aportacions en aquest camp, realitzades des de la pròpia administració local, i alhora reflexionar sobre quines han de ser les apostes de futur, tot cercant la igualtat d’oportunitats per a les dones. 
Un altre dels productes derivats del treball de recerca esmentat és l’audiovisual Dones de Viladecans: constructores de ciutadania  que s’hi presentarà paral·lelament a l’exposició. L’audiovisual esdevé el perfecte complement a la mostra documental i gràfica ja que en ell s’hi podran observar els diversos testimonis de les dones de la ciutat i de les entitats de dones prèviament entrevistades durant la recerca. Tots aquests testimonis, entrellaçats però classificats en diversos capítols temàtics, ajuden a copsar de primera mà quina ha estat la vida i l’experiència de moltes de les dones de Viladecans. L’alt nivell de l’audiovisual i de l’exposició servirà de base i acompanyament a una proposta didàctica que s’ofertarà als instituts de la ciutat a partir del curs vinent. 
L’exposició es podrà visitar a la mateixa Biblioteca de Viladecans, entre el 8 i el 30 de març del 2013. Posteriorment, itinerarà per diversos equipaments municipals i centres educatius.