dijous, 21 de març del 2013

Tres anys de la Coordinadora del Mamut


El febrer del 2010, o sigui ara fa tres anys, va néixer la Coordinadora d’Entitats “El Mamut de Viladecans”. I ara, com que d’acord amb els estatuts ha calgut renovar les responsabilitats de la Coordinadora, bo serà recordar una mica com ha anat tot plegat, perquè aquesta és una bona història de treball conjunt que ha donat uns magnífics resultats. Només cal veure la cara dels nens quan s’acosten al Mamut per confirmar que, efectivament, la cosa ha anat bé.
Tot va començar quan, en aquesta revista, vam pensar que aniria bé remoure una mica l’ambient de la ciutat plantejant-nos de fer alguna cosa per donar identitat pròpia a la festa major. I per parlar-ne, vam convocar, a la festa major d’hivern de 2009, una taula rodona amb els partits presents a l’ajuntament. A la sortida d’aquell acte, algunes entitats vam decidir reunir-nos per veure com podíem concretar tot allò. I, a partir del fet que l’any anterior s’havia fet pública la troballa de restes de mamuts a la bassa de laminació de Can Guardiola, va sorgir la idea de crear, com a símbol ciutadà, la figura d’un Mamut. Seria un símbol molt nou, que no es podria considerar més d’un grup que d’un altre, sinó que d’entrada tothom se’l podia sentir propi.
Aquell any, ja, a la festa major del 8 de setembre, just després del pregó, uns exploradors ens van dir que havien vist el Mamut però que només l’havien pogut fotografiar. I una gran pancarta amb la imatge del Mamut va ser penjada del capdamunt de la Torre Modolell, amb una certa desil·lusió de la gent que esperava un Mamut pròpiament dit… Però ja aquell any un munt de mocadors grocs van mostrar que aquell símbol era assumit per tothom.
El febrer següent, neix la Coordinadora, ja amb un bon nombre d’entitats incorporades, i amb Josep Lligadas de president, Josefa Delgado de vicepresidenta, Vicenç Castelló de secretari i Maria Lluïsa Capdevila de tresorera. I la Coordinadora es planteja un objectiu: a la festa major d’estiu hem de tenir un Mamut com cal. I, efectivament, el vam tenir, gràcies a l’esforç de tots i gràcies a la bona col·laboració de l’Ajuntament. A destacar la campanya dels Mamutaires d’Honor, que són entitats, comerços i persones individuals que volen fer una petita aportació econòmica per finançar la festa. 
Aquell any 2010, doncs, el Mamut va aparèixer després del pregó, i va fer la seva primera actuació estel·lar a la primera Mamullada, el gran èxit de la festa. Després, a la festa major d’hivern del 2011, va fer la primera cercavila nocturna amb torxes i vi calent. I, a partir d’aquí, ha estat present a les festes majors d’estiu i d’hivern, a la cavalcada de Reis, i a un munt de festes de tots nivells, perquè tothom té ganes de tenir-lo a prop. 
Per portar-lo, s’ha creat la Colla del Mamut, que està aconseguint que el Mamut vagi aprenent a moure’s, a ballar, a fer una mica de tot. I mentrestant, la Coordinadora va fent la seva funció gestora, alhora que intenta ser també un punt d’encontre de les diferents entitats de la ciutat que s’hi van adherint. Aquest objectiu de ser punt d’encontre és segurament el que més cal treballar perquè sigui realitat, ja que de les 25 entitats que la formen, són encara massa poques les que hi participen de ple. Però tot arribarà…
Ara, després de la renovació de responsabilitats, la presidenta és Mercè Solé, el vicepresident Joan Nieto (que també és el Cap de Colla de la Colla del Mamut), el secretari Vicenç Castelló i el tresorer Miguel de la Rubia. El repte principal és continuar fent que el Mamut sigui vist per tothom com un símbol ciutadà i tothom s’apunti a disfrutar-lo sobretot en els dies de les dues festes majors. I, juntament amb aquest repte, fer que creixi la participació en la Coordinadora i en la Colla, que augmenti el nombre d’entitats adherides, que augmenti també el nombre de Mamutaires d’Honor… I tot, perquè Viladecans vagi creixent en personalitat i en cohesió, que d’això es tracta.
L’adreça de la Coordinadora és: mamutviladecans@gmail.com
Josep Lligadas