dijous, 28 de març del 2013

Aturem Eurovegas un any després


El 16 de març de 2012, ara fa just un any, en una assemblea de ciutadans i entitats a Viladecans es va constituir la plataforma “Aturem Eurovegas – Salvem el Delta del Llobregat” (PAEV).
La possibilitat que l’empresa “Las Vegas Sands Corporation” construís un macro-complex d’oci i joc al cor dels terrenys agrícoles del Delta del Llobregat suposava un cop mortal per a aquest espai natural i la pagesia deltaica, però sobretot implicava la perpetuació d’un model de desenvolupament econòmic caduc que és, en gran part, el responsable d’aquesta crisi-estafa que estem patint els darrers anys.
No era casualitat que aquest projecte arribés en aquell moment: taxes d’atur històriques, amb milers de famílies desnonades amb tots els seus membres parats. Davant d’aquesta conjuntura, el magnat Adelson, amb la connivència del govern de CiU, i dels alcaldes dels PSC de la zona, prometia que Eurovegas crearia 200.000 llocs de treball.
Això va fer que els primers mesos l’opinió pública i gran part de la població acollís aquest projecte amb el braços oberts. Però la incommensurable feina de la PAEV (bicicletada, manifestacions, infinitat de xerrades, etc.) va aconseguir a poc a poc girar la truita, desmuntant amb arguments sòlids les suposades bondats d’aquest projecte especulador que només portaria beneficis als promotors... i als seus còmplices del carrer de Còrsega.
El poder de l’opinió publica
Més de 4.500 entitats i milers de persones es van adherir a la plataforma, i una diversitat molt gran de col·lectius socials com el Col·legi d’Advocats, Associacions de Veïns, la Unió de Pagesos, centres excursionistes, estaments eclesiàstics, la majoria de partits polítics, personalitats del mon cultural, etc. van manifestar obertament la seva oposició frontal a aquest disbarat.
Es va produir una mobilització ciutadana sense precedents per la defensa del Delta del Llobregat. El 21 d’abril es va organitzar un bicicletada que va reunir més de 2.000 persones al cor del Parc Agrari, el 17 de juny vam omplir la Plaça de Sant Jaume, el 8 de juny un Concert al Parc de Vilamarina de Viladecans, el 25 de juny vam rebre a la comitiva de Las Vegas Sands a l’aeroport i a la zona agrícola de Sant Boi, el 28 de juliol vam portar la protesta al Mercat de la Boqueria... Fins i tot el Setmanari La Directa i la PAEV va editat i repartir 100.000 exemplars d’una publicació en defensa del Delta del Llobregat, per tot el Baix Llobregat.
El Delta del Llobregat rere Eurovegas
Després de sis intensos i esgotadors mesos de lluita, vam rebre la notícia que Eurovegas marxava a Madrid. Però la alegria va ser continguda ja que només s’acomplia un dels objectius de la PAEV. 
Tot i així, ha sigut una experiència molt positiva que ens ha generat molta angoixa però que ha tingut dues conseqüències molt destacables:
Comunió entre una part de la pagesia i els ecologistes, històricament poc avinguts. Aquesta aliança és vital i indispensable per a la conservació del Delta del Llobregat.
Trobada d’un conjunt d’entitats i persones del territori que fins aleshores lluitaven de manera inconnexa. D’aquesta plataforma ha sorgit un grup heterogeni de persones preocupades per la defensa d’aquest meravellós racó de la geografia catalana.
Però des de la PAEV sempre hem sigut conscients que la protecció del Delta del Llobregat no s’acabava amb l’enderrocament d’Eurovegas. Així que, el 27 d’octubre de 2012, en una assemblea a Sant Boi, vam decidir refundar-nos en una nova plataforma: “Delta Viu – Plataforma per la recuperació dels espais agraris i naturals del Delta del Llobregat”, mantenint l’esperit de lluita però en clau més constructiva. Els objectius principals són la defensa del Delta del Llobregat i de la Vall Baixa, i el foment de models de desenvolupament sostenibles socialment i ecològicament, tot dinamitzant l’agricultura i posant en valor els espais naturals d’aquestes zones.
Aquesta nova plataforma hereta el compromís d’oposar-se al projecte d’Eurovegas, i el 26 de gener de 2013, coincidint amb la manifestació organitzada a Madrid el 27 de gener contra aquest despropòsit, es va concentrar a l’estació de Sants per mostrar la seva solidaritat amb el poble de Madrid i per acomiadar els tres companys que marxaven a la capital per participar en la manifestació.
Recentment hem llençat la campanya “Pagesia per al futur”, fent una crida a les administracions perquè facilitin i impulsin l’accés als terrenys agrícoles de la plana deltaica que actualment estan en desús. 
També hem fet una exposició itinerant sobre els valors naturals del Delta del Llobregat i les seves amenaces que des de novembre del 2012 està viatjant per la comarca, amb la intenció que durant els pròxims dos anys en puguin gaudir totes les poblacions deltaiques.
Celebrem que un any després la lluita sigui encara molt viva i esperem que us engresquin les nostres propostes de futur i ens recolzeu per aconseguir un Delta Viu!!! 
Ricard Caba