diumenge, 24 de març del 2013

Els dijous d'Òmnium continuen


Òmnium Cultural ofereix un altre any el seu cicle de primavera, una proposta de tres converses, tres dijous de primavera, amb tres personatges per parlar i compartir inquietuds sobre la llengua, la cultura i el país.
Començarem el proper dijous 21 de març, amb la presència de la periodista Rita Marzoa, amb la xerrada titulada “Tots al davant”.  Analitzarem com podem  dinamitzar la societat civil, començant per mobilitzar les entitats del nostre país, per tal de poder convèncer a la ciutadania del seu dret a decidir.
El 18 d'abril serà el torn del també periodista, Francesc Escribano, ex-director de TV-3 i actual director de la productora Minoria Absoluta. En Francesc ens aportarà la seva visió del paper que ha de jugar la nostra televisió pública, i els mitjans de comunicació, d’una banda per la situació històrica que estem vivint com a país i, de l’altra, per l’oportunitat (també històrica i il·lusionant) que tenim els catalans i les catalanes per a fer de Catalunya un país lliure. Reforçant el compromís social i, no cal dir, sense obviar la realitat lingüística del nostre País, en un futur estat propi. Defensant que les emissores públiques han de complir un rol social sense perdre qualitat en la seva programació. Qualitat que tan sols es guanya amb la creació de continguts  “compromesos amb la realitat social més propera”.
Finalment el 16 de maig, rebrem la visita de Salvador Cardús, sociòleg i doctor en ciències econòmiques, amb qui reflexionarem sobre si ha arribat a un punt en el qual sembla que tots els catalans i les catalanes que podien estar convençuts de la conveniència de la independència, ja se n'han adonat. Poc o molt segurs, amb o sense pors, però la volen. I no cal dir que els arguments racionals han ajudat a tombar moltes resistències. Tanmateix, decisions d'aquesta transcendència, tant les que són a favor com les que són en contra, van acompanyades de sentiments, més enllà dels arguments. Els lligams emocionals, els sentiments de pertinença, les pors irracionals... És per això que, ara mateix, el futur de la independència de Catalunya es juga més en el terreny de l'emoció que en el dels arguments, que en tenim de sobres. Com hem d'encarar aquest final d'etapa?
Totes les xerrades les realitzarem a les vuit del vespre a la sala Escorxador de l'Ateneu Pablo Picasso.
Una altra proposta que volem compartir amb vosaltres és l'homenatge a Salvador Espriu amb motiu del centenari del seu naixement. Acte organitzat conjuntament amb el grup poètic El Caliu i la Biblioteca de Viladecans. L'activitat estarà emmarcada dins dels actes culturals  del Sant Jordi d'enguany amb la presència del destacat pintor català Joan Pere Viladecans, amic de Salvador Espriu i creador d'obres pictòriques a partir de la producció literària de l'autor de Sinera. L'activitat es realitzarà a la Biblioteca de Viladecans el dimecres 24 d'abril a les 19:00h.
Per tot això us animen a participar a totes i a cadascuna de les propostes que us fem des d'Òmnium Viladecans.
Ricard Caba