dilluns, 10 de novembre del 2014

És possible canviar de vida i de futur? L’autora Tessa Julià explora aquesta opció en la seva primera novel·la per a adults

 Vaig tenir el plaer, el passat 10 d’octubre a la Biblioteca de Viladecans, d’assistir a la presentació de “El cosidor d’errades”, la primera novel·la per a adults de l’escriptora Tessa Julià Dinarés, nascuda l’any 1952 a Matadepera i resident a Terrassa des dels deu anys. Sí, va ser tot un gust, perquè sempre ho és poder compartir espai i temps amb autores i autors i que ens expliquin el seu mètode per escriure, les anècdotes del seu personal procés de creació. I encara ho va ser més en aquest cas, amb una Tessa propera i amable.

Ambientada en el temps actual i amb constants retorns al passat de fa 35 anys, El cosidor d’errades té com a escenari la ciutat de Terrassa i el record de l’època daurada tèxtil de la cocapital del Vallès Occidental durant les dècades dels seixanta i setanta. Així, la Terrassa d’aquells moments és omnipresent, amb la memòria viva del soroll dels telers de les fàbriques i les tràgiques riuades del 62, i també amb les metàfores de caire tèxtil que se sovintegen al llarg del text.

A més de Terrassa, un altre protagonista de la novel·la de la Tessa Julià és el Josep Gibert, fill d’obrers de la indústria local de teixits dominat per la seva possessiva i amargada mare, que ha estat cosidora d’errades en peces de tela, i amb una afició curiosa i potser estranya: el col·leccionisme d’escarabats. En Josep vol fugir del destí que té per herència i busca un altre futur aspirant a la presidència del Cercle, entitat històrica de la ciutat.

Precisament, aquesta recerca d’en Josep, de transformació de la seva vida, és la tercera protagonista de l’obra. Arran de l’organització al Cercle d’una exposició dedicada al pintor Parellada, terrassenc internacional, i per un seguit d’esdeveniments, l’existència del personatge central de la novel·la fa un tomb i ell veu que és possible canviar, tant ell mateix com tot el que l’envolta i l’oprimeix. Creieu que serà capaç de canviar de debò i no esdevenir un cínic en l’intent de “cosir” les errades de la seva trajectòria?

No us vull donar més pistes. És millor que les descobriu vosaltres mateixos, perquè, de ben segur, la novel·la us atraparà.

Cinc cèntims sobre l’autora

Tessa Julià va ser una de les escriptores amb més exemplars venuts el darrer Sant Jordi a Terrassa, braç a braç amb els “best-sellers” d’Albert Sánchez Piñol o Care Santos. (Font: Diari Terrassa, 24-4-14)

Va començar en l’escriptura amb narrativa infantil i juvenil i llibres educatius. En aquests moments treballa en una nova novel·la per a adults.

Patrícia Aliu



El cosidor d’errades.
Tessa Julià Dinarés.
Gregal. Maçanet de la Selva, 2014.
196 pàgines.
18 euros.