dilluns, 15 de desembre del 2014

Quarta trobada de Clubs de Lectura a Viladecans

Enguany fa 100 anys que va nèixer la Mancomunitat de Catalunya i amb ella la “Xarxa de Biblioteques Populars”amb la voluntad de donar accés al coneixement a tota la població. Els polítics de la Mancomunitat van ser molt avançats, tenien molt clar que la ciutadania havia de tenir feina a la fàbrica o al camp però havien de tenir formació, on l’havien d’adquirir era l’escola i a la biblioteca, els dos pilars per adquirir coneixement. Amb homes i dones amb formació s’aconseguiria una societat sòlida i amb futur. La història del país no seria favorable a les seves polítiques educatives i de lectura pública, com ara les anomenem. 

Però la Xarxa de Biblioteques Populars, l’Escola de Bibliotecàries i la Biblioteca de Catalunya, gràcies a la Diputació de Barcelona (que va mantenir totes tres institucions, entre d’altres nascudes amb la Mancomunitat) sempre es van mantenir fermes i adaptades als nous canvis, sense oblidar el seu compromís amb la societat: fer possible l’accés al coneixement. Han arribat fins al segle XXI, la Xarxa de Biblioteques Populars s’ha transformat en la Xarxa de Biblioteques Municipals, conformada per dues-centes vint biblioteques de la província de Barcelona.

L’Escola de Bibliotecàries és ara la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona. I l’esplèndida Biblioteca de Catalunya s’ha convertit en la Biblioteca Nacional de Catalunya. 

Les biblioteques s’han adaptat a tots els canvis i necessitats de la societat. Amb l’arribada de la democràcia i una nova organització de govern es van consolidar, és el servei que més democratitza l’accés a la informació. L’oferta de serveis per gaudir de la lectura o la cerca d’informació és amplia. Dins la diversitat d’oferta de cada biblioteca, els clubs de lectura és una de les activitats estrella. Amb cada lectura realitzem un esforç intel·lectual, llegim en solitari, i es converteix en un acte íntim. 

La lectura és un acte íntim, solitari, realitzem un esforç intel·lectual. 

El club de lectura ens permet compartir la lectura, enriquir-nos, millorar intel·lectualment, socialitzar-nos en un país on els índexs lectors estan molt per sota la mitjana europea. A casa nostra s’ha fomentat poc el gust per la lectura, trobar un grup d’amics i amigues amb qui pots compartir les reflexions sobre literatura, suposa una millora de la persona, en la seva autoestima. Cada membre del club fa una lectura diferent. Compartir la lectura suposa fer tantes lectures de l’obra com membres conformem el club. 

Totes les biblioteques que formen part de la Xarxa de Biblioteques Municipals com a mínim, ofertem un club de lectura, col·laborem amb els clubs dels diversos agents socials. 

L’objectiu és sempre el mateix: compartir el gaudi de la lectura, independentment de l’edat, gènere o les dificultats lectores. Tots i totes tenim el nostre club i les nostres lectures. 

Així va quedar demostrat a la 4a Trobada de Clubs de Lectura a AtriumViladecans. A les trobades anteriors, van trobar-nos amb els companys d’altres biblioteques de la província de Barcelona. 

Enguany, hem participat mil tres-centes persones amb l’obra de teatre Stockmann, a càrrec del Grup de Teatre les Antonietes. Una versió de l’obra de teatre Un enemic del poble de Henrik Ibsen. Una representació excel·lent sobre un tema d’actualitat, la gestió del bé públic o la gestió de la informació, temes actuals tot i que l’obra va ser escrita fa un segle.

Som molts els lectors i lectores que formem part dels clubs de lectura de la la XBM (Xarxa Biblioteques Municipals), tots junts demostrem que l’accés a la informació, a la formació, a través dels serveis de lectura pública, sumem, enfortim les nostres biblioteques públiques. 

Gràcies a tots els nostres usuaris i totes les nostres usuàries de biblioteques públiques i aprofito l’ocasió per convidar a tots els ciutadans i totes les ciutadanes que no en sou usuaris habituals perquè ens visiteu més sovint. 

Ens veiem a la Biblioteca de Viladecans o la XBM!

Remei López


Foto: Llobregat Digital