diumenge, 15 d’octubre del 2017

Ja tenim la Renda Garantida de Ciutadania!

 La Renda Garantida de Ciutadania és un dret cívic i social que des de fa poques setmanes tenim tota la ciutadania de Catalunya i que té com a finalitat que les persones i famílies en situació de pobresa tinguin assegurats els mínims per a una vida digna. Aquest dret s’ha aconseguit gràcies a un llarg procés de lluita social que ha durat sis anys i ha superat els obstacles que han posat els governs de la Generalitat des del seu inici. La Llei aprovada al juliol d’enguany, s’ha impulsat per prop de 80 entitats cíviques, que han promogut xerrades, mocions als ajuntaments, concentracions... i la Iniciativa Legislativa Popular amb més de 120.000 signatures recollides. 

A Catalunya hi ha 26.130 perceptors de la RMI que passen automàticament a rebre la Renda Garantida de Ciutadania sense haver de fer cap tràmit.

A Viladecans hi ha 156 famílies que estan cobrant la RMI, que a partir del 15 de setembre de forma automàtica la Generalitat els hi ha reconegut la RGC. També hi ha 710 pensionistes o perceptors de pensions i ajuts, que hauran de sol·licitar la diferència entre el que cobren i la quantitat que estableix la RGC. A més, pel que fa al col·lectiu de persones/unitats familiars sense ingressos econòmics o ingressos inferiors al que estableix la RGC, establir el nombre de beneficiàries és més complicat, però tenim que 2119 persones aturades no cobren cap prestació de l’Estat i que més d’una persona coincideix en una mateixa unitat familiar. 

Tot va començar a l’agost de 2011, quan el govern de la Generalitat presidit per Artur Mas, en plena onada de retallades socials, va posar la diana contra la població més vulnerable, aquella que percebia la Renda Mínima d’Inserció (PIRMI). Després d’una campanya de criminalització de la pobresa i amb l’excusa del frau dels més pobres, van imposar mesures d’exclusió que van deixar un terç de les famílies beneficiàries a Catalunya sense la prestació. Així ho vam patir la ciutadania i els Ajuntaments, que van haver d’intentar pal·liar la situació a través d’esforços pressupostaris i esforços personals dels treballadors i treballadores socials municipals en ple periode vacacional. 

Davant d’aquest escenari, l’Assemblea de treballadors i treballadores en atur de Barcelona, que va estar present en les mobilitzacions contra les retallades socials, també va promoure les protestes al costat de les persones desposseïdes de la RMI, compartint la seva ràbia i dolor. 

En el context de l’any de l’11M, es va organitzar la resposta a aquesta nova retallada social, convocant entitats socials i cíviques i proposant una Iniciativa legislativa emparada per l’Estatut d’Autonomia de Catalunya que estableix “que les persones i famílies que es trobin en situació de pobresa tenen dret a accedir a una renda garantida de ciutadania que els asseguri els mínims d’una vida digna, d’acord amb les condicions que legalment s’estableixin”. Allà va començar la llarga lluita per un dret social que empara a la ciutadania, i que protegeix els sectors més vulnerables i més castigats per la crisi: víctimes dels acomiadaments massius, de la bombolla immobiliària i de la retallada dels drets laborals per exemple. 

Des del 15 de setembre del 2017 això es tradueix en la possibilitat de sol·licitar una prestació econòmica que tenen dret a cobrar les persones o famílies sense ingressos econòmics o amb ingressos insuficients. Es cobrarà la quantia o complement fins a l´import següent:

1 persona  564 euros

2 persones 836 euros

3 persones 911 euros

4 persones 986 euros

5 persones 1.061 euros

La quantitat a percebre anirà augmentant fins l’any 2020 quan els beneficiaris cobraran el 100% de l’Índex de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) estimat ara en 664€ al mes. Es computa el conjunt d’ingressos de la Unitat Familiar i hi haurà un complement de 150 euros condicionat al compliment del Pla d’inserció laboral/social acordat amb l’Administració. Si se sol·licita abans del 14 de novembre el cobrament tindrà caràcter retroactiu.

 La RGC ja s’està tramitant a l’Oficina de Treball de la Generalitat que a Viladecans està ubicada a l’edifici de la Torre Roja demanant cita prèvia al telèfon 900 400 012. 

Per a més informació entreu a www.rendagarantida.gencat.cat

Ens felicitem per aquesta llei i aquest nou dret, pioner a l’Estat, i que, com passa sovint, s’ha hagut de lluitar de valent per aconseguir.

Idoia Baixench Rodríguez