diumenge, 15 d’octubre del 2017

11.750 gràcies

La nit anterior a l’1 d’octubre, desenes de persones van dormir a l’IES Mestres Busquets per vetllar el col·legi electoral i garantir que al matí següent es pogués obrir el centre. Des de les 5 del matí fins acabar el recompte a cada punt de votació, dotzenes de persones es van aplegar voluntàriament a les portes per evitar que la policia no s’endugués les urnes, garantint així els drets polítics de tots.

I ho feren malgrat la pluja, malgrat veure imatges i vídeos de les brutals i indecents càrregues policials arreu de Catalunya. Els veïns i veïnes en comptes d’arronsar-se i marxar cap a casa, s’acostaven a les portes. Tots estoicament formaven llargues cues que donaven la volta als col·legis electorals, causades pels ciberatacs de la Guàrdia Civil. S’hi podia trobar gent que no tenia pensat votar, i que ara n’estava convençuda, gent que ja havia votat i ara tornava a protegir el col·legi electoral, gent que duia menjar i aigua als voluntaris. El passat dia 1 d’octubre la ciutadania de Viladecans va donar una lliçó de civisme i dignitat.

Una lliçó de civisme per l’aferrissada defensa dels seus drets polítics i civils: per la llibertat de vot, la llibertat d’expressió, de decidir col·lectivament el seu futur i no supeditar-lo a cap tribunal polititzat ni policia política dirigida.

I una lliçó de dignitat, diguem-ho tot, a un ajuntament hostil. Un ajuntament suposadament d’esquerres i progressista que ha utilitzat treballadors públics pels seus interessos partidistes. Que ha enviat la policia local a actes de partit a dir de què es podia i de què no es podia parlar, que ha enviat la brigada municipal a retirar tota la publicitat relativa al referèndum, tant de llocs no autoritzats com de llocs habilitats per a això. Que ha enviat funcionaris públics a despenjar rètols informatius de la ubicació d’equipaments on tindria lloc la votació, per despistar els possibles votants. Un ajuntament, en definitiva, que no satisfet en no facilitar espais públics -de tots-, s’ha dedicat a instrumentalitzar els funcionaris públics per perseguir els qui creien que votar era la millor manera de resoldre la situació de Catalunya.

I milers de persones van sortir a votar a Viladecans. Concretament 11.750 ciutadans i ciutadanes; a tots vosaltres, moltes gràcies pel vostre valor i compromís. I alguns potser diran que és poca gent, o que no és representatiu... potser caldria recordar que al 2015 a l’actual alcalde el van votar 9.892 persones (i sense temor a càrregues policials).

Des d’aquí un darrer agraïment a totes aquelles persones amb nom i cognoms que desinteressadament ho van fer possible: a tots els voluntaris, als membres de les meses, als responsables de l’administració, als que van guardar i van fer arribar el material electoral a lloc, tots de manera professional i impecable; uns pocs arriscant molt, per fer possible el dret de tots. A vosaltres, gràcies. 

I contra la repressió i brutalitat policial, l’aturada general de dimarts. Seguiment massiu a Viladecans, amb persianes abaixades als comerços i la ciutadania al carrer. Tall de la C-32, la C-245, la Plaça de la Vila plena de gom a gom com mai... Amb la por es pensaven trobar un poble atemorit i agenollat, i s’han trobat un país tossudament alçat que defensa les seves llibertats, les de tots, contra els qui les volen limitar. Milers de gràcies.

A l’ajuntament que demana “diàleg” li diem que ho faci de debò, que no persegueixi ciutadans, que condemni la violència policial i no invisibilitzi una part molt important de la seva ciutadania, potser minoritària, però que aquests dies s’ha guanyat el respecte i reconeixement de tothom. Per unes institucions de tots, encara són a temps de rectificar.

Cristian Jurado

Portaveu Partit Demòcrata Viladecans