dilluns, 15 de juliol del 2019

Espanya i Viladecans s’escoren a l’esquerra

Després d’un llarg període de crisis econòmica i social, la inestabilitat política sembla continuar en un panorama polític remenat, encara que amb canvis, en alguns casos significatius.

A nivell estatal, les eleccions generals indiquen que en un Parlament de majoria de dretes, amb divisió de les dretes (conservadors, liberals, extrema dreta i dretes perifèriques), seria possible constituir un govern de progrés encapçalat per Pedro Sànchez. Els socialistes, i Pedro Sánchez com a cap, han pogut remuntar una situació de greu descrèdit del Partit Socialista que havia abandonat en moltes ocasions l’espai polític de l‘esquerra. 

La dreta dividida i sense l’impacte que preveia l’aparició de l‘extrema dreta en les Corts Generals deixa l’opció d’un govern de dretes sense possibilitats.

Ara, el PSOE amb aquesta remuntada pot fer govern posant-se d’acord amb Unidas Podemos sobre un acord per continuar la recuperació de drets i la superació de polítiques d’austeritat i autoritarisme del període en quèles dretes governaven.

Unidas Podemos, ha de treballar per aconseguir aquest govern sense que altres aspectes enterboleixin les negociacions.

Molts votants progressistes han escollit aquest camí per a l’Estat Espanyol i seria molt decebedor que no fos possible.

En el cas de Viladecans, la composició del Ple Municipal torna a tenir, majoritàriament, una representació dels espais polítics tradicionals a la nostra Vila. Veiem com el PSC torna a ser el grup majoritari, aquesta vegada torna a recuperar la majoria absoluta. També, l’espai nacionalista català torna tenir la representació habitual a Viladecans encara que ara en un sol partit, ERC. En l‘àmbit de la dreta nacionalista espanyola, el PP desapareix, Vox no és capaç d’aconseguir representació, però Cs acapara aquest espai polític. Per acabar, l’espai a l‘esquerra del PSC és divideix en dues formacions, un Podemos Viladecans, l’única de les formacions que ja representa Podemos estatal a Viladecans, i  Viladecans en Comú, formació que recull les formacions de la coalició ICV-EUiA i independents.

Crec que el mapa polític pot ser semblant al d’altres ocasions encara que ara amb actors diferents i amb elements importants a destacar com la composició majoritàriament femenina de la representació municipal o la no entrada d’un partit d’extrema dreta a la nostra Vila.

Ara, encara que el PSC disposi de majoria absoluta,  s’ha tornat a configurar un govern de progrés entre el PSC i Viladecans en Comú per continuar  polítiques de progrés que des de fa anys comparteixen a nivell local.

Miguel de la Rubia