dilluns, 15 de juliol del 2019

El casal de gent gran d’Alba-rosa col·labora en un projecte final de grau de Mindfulness: Projectes per l’aprenentatge al llarg de la vida

Els passats mesos des del març fins al maig, l’estudiant Andrea Corento de 4t de pedagogia per la Universitat Autònoma de Barcelona, va tenir l’oportunitat d’aplicar el projecte dissenyat de dinàmiques de Mindfullnes per millorar l’Escolta Activa en el casal de gent gran d’Alba-rosa. L’espai municipal va acollir el seu projecte final de carrera que esdevé com un moment rellevant del procés acadèmic i personal de qualsevol estudiant. 

En aquesta intervenció van participar un total de 17 persones que formen part i assisteixen habitualment al casal de gent gran del barri d’Alba-rosa. El projecte va tenir una durada de sis setmanes, on es van desenvolupar dinàmiques de grup i activitats basades en l’autoconsciència i la reflexió de les situacions experimentades en el moment present. La finalitat principal era obtenir una millora en l’habilitat social comunicativa l’Escolta Activa,  que fa referència a la capacitat d’escoltar i entendre la comunicació des del punt de vista de l’emissor, captant i comprenent el que pot arribar a sentir la persona que comunica. Una proposta per facilitar l’escolta activa és la tècnica del Mindfulness, terme anglosaxó que es pot traduir com: atenció plena o consciència plena.

A través d’aquesta acció socio-educativa d’ajut a l’envelliment actiu i amb un clar caràcter social, els participants van tenir l’oportunitat d’ajudar i facilitar la formació acadèmica d’una estudiant de la Universitat, és a dir, van col·laborar en el procés d’aprenentatge per la consecució de les competències transversals i específiques que es demanden des de la institució educativa. Aspecte a destacar i per reenvidar que la gent gran té molt per aportar, perquè són agents principals que poden facilitar les relacions intergeneracionals, i contribuir en el procés formatiu, donant valors i coneixement en aquest entorn educatiu col·laborant en la consecució d’un dels objectius de l’educació, construir una societat més unida i forta. Així doncs, com alumna implicada en aquest projecte vull acabar dient que el treball no hauria estat possible sense l’ajuda, l’energia, la paciència i l’esforç de totes les persones que m’han envoltat durant aquest procés. Agrair a la tècnica de gent gran de l’ajuntament de Viladecans, i molt especialment a tots els participants del Casal que m’han ensenyat que amb dedicació, voluntat i estima la feina surt molt millor. Moltíssimes gràcies! 

Andrea Corento