dilluns, 15 de juliol del 2019

Ja és estiu a Viladecans

L’estiu ja és aquí, i amb ell, els carrers de la nostra vila s’omplen de vida. És aquesta etapa de l’any on el jovent de Viladecans busca gaudir d’una oferta d’oci que molt sovint el nostre consistori no ofereix i hem de buscar en d’altres pobles i ciutats properes. Una rutina a la qual ens hem hagut d’acostumar davant d’un model de ciutat dormitori que deixa poc marge a la diversió i a l’oci saludable i responsable.  

Com ja és tradició, el primer cap de setmana de juliol els carrers es transformen gràcies al teatre, els espectacles itinerants i les paradetes. Són dies en què joves i grans participen activament, donant vida a l’espai públic. Però un cop acabat el Festival Al Carrer l’oferta d’oci es redueix al cinema a la fresca. Amb una cartellera i unes sessions que, tot sigui dit de passada, serien escasses sense la pressió exercida per part de l’oposició. Després tornem als llimbs, fins a la Festa Major d’estiu no hi ha cap altra activitat per a joves organitzada des de l’Ajuntament. És una travessia pel desert. Una vegada més ens hem de refugiar en les activitats que promouen les entitats locals. Ho advertim des de fa temps: a l’agost Viladecans sembla tancat per vacances i no només pel que fa als joves. Fins fa no gaire fins i tot tancava la Biblioteca, a diferència de les biblioteques públiques de Gavà o Sant Boi. 

D’altra banda, l’esbarjo aquàtic és molt limitat a Viladecans i poc accessible ja que només tenim una piscina descoberta, descoberta que no municipal. Durant el mes de juliol amb l’afluència dels casals d’estiu i de socis d’Àtrium i Pòdium, l’accés d’usuaris amb entrades puntuals és pràcticament impossible. Des del grup municipal d’Esquerra Republicana hem denunciat la pèrdua de gairebé 1.300 m2 quadrats de piscines exteriors municipals en els últims 15 anys. Per això proposem recuperar la piscina de Can Sellarés en estat d’abandonament des de mitjans dels anys 2000, amb una rehabilitació integral, entrades a preus assequibles i unes dimensions a l’alçada d’una ciutat amb 66.000 habitants. Amb l’onada de calor l’Ajuntament ha habilitat diversos punts on remullar-se amb mànegues d’aigua però reclamem mesures menys improvisades com la proliferació de fonts i sortidors d’aigua lúdics en espais públics per ajudar a passar la calor, en línia amb el que ja fan molts municipis. En concret, plantegem instal·lar sortidors d’aigua a la Rambla Modolell aprofitant el projecte de reforma pendent des del mandat anterior.

Des d’Esquerra Republicana també tornarem a instar el govern local a implantar l’autobús gratuït a la platja com ja existeix a Gavà i com a mesura per incentivar els desplaçaments en transport públic i evitar l’ús de cotxes privats. Perquè volem deixar enrere la situació caòtica que es produeix a l’aparcament de la Platja de la Murtra cada cap de setmana i els dies de més calor a l’estiu. 

Recuperant el fil inicial, des del Jovent Republicà de Viladecans i el grup municipal d’ERC apostem per un model d’oci responsable per tal que les i els joves del nostre municipi no se sentin exclosos de la seva ciutat, perquè siguin part activa i participativa de les activitats d’àmbit local. Volem que se’ls tingui en compte a l’hora de planificar unes festes majors i festivals més atractius per a totes les edats. Però això només es pot aconseguir amb una plataforma participativa real i a l’abast de la joventut. Des del nostre grup treballarem perquè sigui així.

Manel Membrilla i Marcos