dijous, 15 d’abril del 2021

El Museu d’Eines del Pagès de Sant Climent de Llobregat

Al costat del nou Parc de la Font del Torrent del Rector i situat en les sales gòtiques del conjunt monumental de la rectoria, el campanar i l’església de Sant Climent, el Museu d’Eines del Pagès vol ser un reflex de la memòria i una mostra de l’estil de vida dels nostres avantpassats. 

Sense subvenció inicial, la inauguració del Museu l’any 1984 va ser el fruit de la voluntat d’un grup de climentons que portaven la pagesia a la sang i que van tenir molt clara, des del primer moment en què va sorgir la idea, la seva intenció de preservar el patrimoni material del poble, per deixar llegat a les noves generacions del conjunt d’eines i utillatge que s’emprava en el treball que compartia tota la família en les cases de pagès. Gràcies a la seva feina es manté viva la memòria de tot un poble que durant més de 1000 anys ha fonamentat la seva història en les feines del camp i tot el que representaven per a les famílies. És en aquest sentit que el Museu és un homenatge a les dones i homes que van dibuixar el paisatge de les nostres muntanyes treballant la terra “a l’estil de bon pagès” amb les eines que ara hi podeu trobar. 


L’entrada del Museu es troba sota l’arcada del jardí de la rectoria de Sant Climent i fent els primers passos en les seves sales us trobareu immergits en una col·lecció d’eines relacionades amb el treball al camp: magalls i pics per arrabassar els boscos, dotzenes d’arpiots, memòria viva de la duresa de la feina a les vinyes de cirerers, aixades de totes mides recordant els camps de marina, planets, rascles, arades, estripadores, cistells, coves, balances, motors de pou... de tot! Al seu costat també hi podeu veure els estris utilitzats pels oficis complementaris de l’agricultura com les eines del baster, les sàrries i guarniments per als animals. No us perdeu les explicacions del conservador del Museu que us regalarà mil noms i històries del que veieu i dels pagesos que ho van regalar per a fer possible aquesta col·lecció.

Per acabar la visita a l’interior del Museu podreu gaudir de la recreació d’una cuina de casa de pagès. Plena de tots els utensilis necessaris compta amb la reproducció del forn de pa i els fogons de llenya i és la sala ideal per a recordar els contes a la vora del foc, amb la taula parada i les farinetes calentes a punt, al costat de les botes de mistela i el vi del tros, la fresquera plena de formatge i les gerres amb oli i sal conservant la carn de l’última matança. 

No us perdeu l’exposició exterior amb les premses de vi i oli que encara quedaven en algunes masies de Sant Climent, que s’exhibeixen entre els contraforts de l’església. A més, al final del passeig podreu gaudir de la darrera sínia que funcionava en un hort de l’Angla i que manté tots els catúfols i engranatge en funcionament com el primer dia. Baixant les escales que porten al costat del Torrent, al costat d’una petita reproducció d’una era, podeu descobrir una col·lecció dels carros que han transitat per aquestes valls des de fa molts anys: carros petits adequats per anar pels camins i rieres de muntanya fins a les vinyes, carros de trabuc o de la bota o els carros grans que tornaven en corrua des dels camps de Marina cada tarda, mentre s’anava fent fosc. 

Per complementar la visita al museu podeu fer un recorregut per la trentena de barraques de pedra seca que s’han restaurat i reconstruït en el terme. Aquestes barraques són un exemple més de la feina de voluntaris que estimen la seva terra i que sens dubte engrandeixen la col·lecció del museu, en un poble com Sant Climent, amb un patrimoni natural envejable, però amb una patrimoni arquitectònic mesurat, tot i que veritablement important per als climentons. 

I per comprovar-ho, no deixeu de visitar l’exterior de l’església i deixeu-vos portar per la bellesa discreta i elegant del seu campanar romànic i els seus detalls que el fan singular.

Adreça del Museu: Carrer de l’Església, 20 (baixos de la rectoria), Sant Climent de Llobregat.

Horari: Diumenges, d’11 a 1. També es pot visitar de dilluns a divendres, 

Jaume Vendrell Condeminas