dijous, 15 d’abril del 2021

T’agrada Bach?

 Si t’agrada la música de Johann Sebastian Bach (1685-1750) i vols conèixer-lo millor i escoltar qualsevol de les seves obres, et recomano aquestes tres planes web:

Web de la Societat Bach dels Països baixos (Netherlands Bach Society, Naarden)

El projecte All of Bach (Tot de Bach) és l’aportació de la Netherlands Bach Society per a commemorar el centenari de la Societat fundada per interpretar la Passió segons Sant Mateu el Divendres Sant de 1921. Va posant a l’abast dels amants de la música gravacions de concerts de gran format, concerts íntims de casa i virtuoses interpretacions en solitari, a través d’unes filmacions molt acurades, amb una fotografia magnífica i una presa de so excel·lent.

Hi podrem trobar tota l’obra de Bach (música vocal religiosa i profana, concerts, música de cambra i d’orgue, etc.), enregistrada en vídeo. De cada obra hi ha una explicació, el text que es canta i els crèdits amb els intèrprets, sempre de primer nivell.

Director artístic: Shunske Sato, violinista japonès. El web és en neerlandès, anglès i japonès.

Web de la Fundació Johann Sebastian Bach (J. S. Bach Stiftung, Sankt Gallen, Suïssa)

Inusual imatge de Bach a Arnstadt, on va
obtenir la seva primera plaça com a organista.

La Fundació J. S. Bach va interpretant l’obra vocal completa de Johann Sebastian Bach (1685-1750) en un termini de vint-i-cinc anys a partir del 2006. Tots els concerts i les reflexions s’enregistren en so i imatge, enregistraments que conformen un gran fons de material cinematogràfic, sonor i de continguts complementaris a les obres vocals. Un dels objectius de la fundació és difondre les obres vocals de Bach, sobretot als joves, a través de la Bachipedia.

Hi podrem trobar tota l’obra vocal religiosa i profana de Bach, enregistrada en vídeo, amb els intèrprets del cor i l’orquestra, de primer nivell, i una filmació i presa de so excel·lents. De cada obra hi ha dos vídeos més: un amb una explicació del text i de la música, i un altre amb una reflexió sobre l’obra. La llengua dels vídeos és l’alemany.

Director artístic: Rudolf Lutz, organista, clavicembalista, compositor, director d’orquestra i improvisador suís. El web és en castellà, anglès i alemany.

Catabach, pàgina en català de Johann Sebastian Bach

Un web dedicat a Johann Sebastian Bach amb molta informació sobre aquest compositor i la seva obra.

Hi podem trobar, entre altres continguts, la biografia, el catàleg de l’obra de Bach (Compendi de les obres de Bach: Bach-Werke-Verzeichnis, BWV), els textos traduïts al català de tota l’obra vocal —de les Passions i l’Oratori de Nadal hi ha el text català i alemany—, comentaris extensos i documentats sobre les diferents obres, el calendari litúrgic amb les cantates, i els podcasts del programa La cantata del diumenge que s’emet per Ràdio Estel. A més hi ha un blog (http://catabach.blogspot.com) amb moltes cantates amb un comentari extens, el text en català i el corresponent arxiu d’àudio o vídeo.

Pàgina creada per Josep-Miquel Serra. El web és en català.

Josep Nuet