dijous, 15 d’abril del 2021

Presentació del llibre “Memorial de Viladecans als morts de la Guerra Civil i la repressió franquista”

El proper diumenge 18 d’abril, a les 12,30 h., a la sala d’exposición de la Torre del Baró, tindrà lloc la presentació del llibre de Manuel Luengo sobre el Memorial de Viladecans als morts de la Guerra Civil i la repressió franquista.

L'aforament és reduït i l'assignació de cadires es fa mitjançant cita prèvia als telèfon 936 352 985 / 937 077 290 o a/e arxiumunicipal@viladecans.cat.

El Memorial de Viladecans als morts de la Guerra Civil i la repressió franquista que va ser inaugurat el 7 d’abril del 2019 al Cementiri Municipal de Viladecans recollia un total de 70 noms de veïns de la població. Aplega els noms dels que van ser víctimes de la violència revolucionària en els primers mesos de la Revolució o víctimes dels aparells de l’Estat republicà en guerra; relaciona el noms de tots aquells soldats –que s’han esbrinat– que van morir o van desaparèixer als fronts de guerra; recull les víctimes mortals dels bombardejos de l’aviació feixista italiana sobre la nostra població, al llarg de l’any 1938, i, finalment, també esmenta els assassinats pel règim del colpista general Franco pocs mesos després d’haver acabat la guerra. Des de la inauguració del Memorial fins a la data d’avui hem pogut recuperar de l’oblit dos noms més. Per tant estem parlant d’un total de 72 veïns morts a conseqüència de la Guerra Civil i la repressió del Franquisme. Aquest llibre parla d’aquest setanta dos veïns morts. El llibre recull les seves biografies i emmarca i contextualitza la seva mort en els diversos espais de la guerra i la repressió.

Aquest és una part del cost humà de la Guerra Civil a Viladecans, sense comptar tots aquells soldats ferits o mutilats; tots els soldats, població civil o càrrecs polítics que es van haver d’exiliar o tots aquells altres que es van quedar o van retornar a la nostra localitat i que van patir les depuracions, els batallons disciplinaris, els sumaríssims militars i les presons del franquisme, en els anys més durs de la repressió.

Dolor, memòria i dignitat. Aquest és un estudi fet des del rigor i la disciplina històrica però empàtic amb el dolor per les víctimes de la guerra i les seves famílies. Fet des de la cultura de la Memòria Democràtica que cerca estudiar, comprendre i posar en valor el passat republicà i els seus protagonistes que ens van ser negats pel franquisme.

Manuel Luengo Carrasco