dissabte, 8 de març del 2008

Areola, per l'alletament matern


Us faré cinc centims de qui som i què fem la nostra entitat. Ens diem Areola, grup de suport a l’alletament matern i criança, i som un grup que vam iniciar unes trobades entre mares amb l’objectiu d’intercanviar experiències i trobar solucions a l’alletament matern ja que ens trobàvem totes nosaltres (les mares que van iniciar el grup més o menys l’any 2000) en aquesta etapa.
Vam començar un grupet a Gavà i un altre a Viladecans. El grupet de mares de Viladecans es trobava en una sala de l’associació de veïns i veïnes de la Torre Roja que ens van acollir durant força temps. Després vam veure la necessitat d’aconseguir un local més adequat per als nostres nadons i infants i vam anar a parar a l’espai familiar de l’Escola Bressol la Muntanyeta on vam estar-hi un parell d’anys. Allà van sorgir problemes per part de la direcció de l’escola i se’ns va convidar a marxar i l’ajuntament ens va oferir la sala (on es fan cursos d’educació vial) a la Masia de Can Palmer. Allà estem ara i ens hi podeu trobar els tercers dimarts de cada mes de 17:30 a 19:30. Podeu venir algun dia si us interessa i conèixer de primera mà què fem.
I què fem? Doncs ens reunim les mares amb els nostres fills, i alguns cops vénen els pares o àvies o acompanyants... ens posem en rotllana i els bebès els tenim amb nosaltres a la falda o assegudets en una catifa a terra dins la rotllana amb joguines perquè estiguin bé.
Hi ha alguna mare més experimentada (en diem assessora però no ens agrada gaire tot i que hem fet la formació per a ser-ho: assessora de lactància) que presenta l’entitat per situar les families. Cal dir que som un grup obert, és a dir, no cal apuntar-se enlloc per venir a les reunions, simplement véns i hi participes (de forma totalment voluntària).
I ens anem presentant una a una dient el nostre nom, el del nostre infant i edat, i què volem compartir, preguntar, etc., al grup.
Si hi ha alguna mare amb algun problema concret i urgent (per exemple un bebè de cinc dies que no mama bé) doncs li oferim una atenció individual si cal explicant-li la tècnica per una bona posició... Habitualment compartim qüestions de lactància materna: dubtes davant la producció de llet, fisiologia de la lactància, crisis de creixement, clivelles o ferides al pit... però també en sorgeixen molts altres derivats de la criança: el son del nadó, escola bressol, nutrició infantil... Doncs això, que tractem diversos temes. Actualment també tenim obert el grup a mares que pel que sigui no alleten els seus fills i filles però volen participar del grup compartint la criança dels infants.
A part també tenim organitzats tallers, per exemple tallers de nusos de com dur els nadons ben penjats en portafoulards, o tallers de dansa oriental adreçat a dones de totes les edats. Els tallers requereixen prèvia inscripció i cal pagar per fer-los. La resta d’activitats són gratuïtes. També oferim xerrades, conferències sobre diversos temes. Aquestes reunions les fem als quatre municipis on tenim grup, que són Gavà, Viladecans, Sant Boi de Llobregat i Sant Climent de Llobregat.
Judit Ribas Bergadà
Tel. 93 637 10 40