divendres, 29 d’octubre del 2010

Què diu l’informe del Departament de Medi Ambient i Habitatge?


Ara fa poc més d’un any, l’equip de govern municipal anunciava per tot arreu el projecte Barça Parc, a la zona del Remolar-Filipines de Viladecans. Fins i tot la festa major d’estiu va anar de blaugrana... Des d’un començament, la plataforma Salvem Oliveretes-SOS Delta ja va veure i denunciar que el que es pretenia era un projecte urbanístic encobert, i que l’únic que pretenia, i pretén, és afavorir interessos privats en un espai protegit.
Com que el butlletí municipal dubto que reculli el contingut del document que el departament de Medi Ambient i Habitatge (gestionat per ICV), i fins i tot que facin pública l’existència de l’informe, aprofitem aquest espai per informar els set arguments més contundents de l’informe, que d’altra banda són molt semblants a les al·legacions que la Plataforma Salvem Oliveretes-SOS Delta va entrar per registre al Departament de Medi Ambient i Habitatge.
L’informe és molt clar assenyalant que es considera que la proposta de la present Modificació puntual del Pla General Metropolità a les Filipines per fer-hi el Barça Parc, promoguda per l’equip de govern, no és compatible amb la preservació dels valors d’aquest entorn…. I això s’argumenta esmentant les característiques principals de la zona i els inconvenients a la seva urbanització:
Urbanisme: el sector està afectat pel Pla Director de l’Aeroport, pel Pla Director del Sistema Costaner i pel Pla d’Espais d’Interès Natural, entre d’altres.
Inundabilitat: la zona pateix un "risc d’inundació extremadament alt" per la seva ubicació (cosa més que evident, és un delta!!)
Aqüífer i cicle de l’aigua: tot el sector que es vol urbanitzar està sobre un aqüífer protegit, el de la Vall Baixa i delta del Llobregat. La construcció afectaria la dinàmica hídrica i la recàrrega de l’aqüífer.
Biodiversitat i connectivitat ecològica: Només el 2% del Delta del Llobregat està protegit ambientalment, i la zona on es proposa fer el Barça Parc està envoltada per espais d’elevadíssim valor natural, per a la fauna, la flora i els hàbitats, d’acord amb les lleis catalanes, espanyoles i europees.
Atmosfera: el sector pateix nivells de contaminació atmosfèrica alts, l’entorn té fonts de contaminació acústica de primer ordre com l’autovia C-31 i l’aeroport del Prat, i els espais protegits són zones de màxima sensibilitat pel que fa a la contaminació lumínica del cel nocturn.
Zones agrícoles: no s‘han tingut en compte els sectors agrícoles d’alt valor productiu del Parc Agrari del Llobregat.
Canvi climàtic: hi ha una contradicció entre els objectius de reducció de gasos d’efecte hivernacle en què treballa i rep diners públics l’ajuntament i les emissions que generaria un projecte com el Barça Parc.
El document, a partir de l’anàlisi dels elements descrits, defineix uns objectius ambientals molt clars que han de condicionar qualsevol alteració d’aquells terrenys, en relació als valors naturals patrimonials, l’ús del sòl, l’afectació als ecosistemes, la prevenció de riscos ambientals, el cicle de l’aigua, la integració paisatgística, laprevenció de la contaminació atmosfèrica, acústica i lumínica, la minimització dels efectes sobre el canvi climàtic i la gestió dels residus. Es formula a continuació una anàlisi de la proposta urbanística plantejada, i s’afirma contundentment que caldria haver considerat l’opció de no construir, o bé de construir el projecte en un altre indret.I finalment el document de Medi Ambient valora la proposta en conjunt identificant les múltiples deficiències del projecte, els impactes ambientals no assumibles, les contradiccions i la necessitat d’analitzar totes les alternatives, per a concloure, com ja s’ha dit, que la proposta presentada no és compatible amb els valors naturals del Delta del Llobregat.
El que és més sorprenent és que a Viladecans tenen responsabilitat de govern els verds (ICV), impulsors del projecte junt amb el PSC, i ha estat precisament el departament de Medi Ambient i Habitatge, gestionat per ICV, qui aturi els peus a la bestiesa insostenible del Barça Parc.
En definitiva, el nostre equip de govern queda en evidència públicament, i demostra un cop més la falta de sensibilitat cap als nostres valors ambientals per excel·lència: la zona litoral, i la falda de Sant Ramon (Oliveretes inclosa). Des de la plataforma Salvem Oliveretes-SOS Delta restem oberts a que les nostres propostes de projectes sostenibles per a la zona siguin escoltats.
Jordi Mazon Bueso

1 comentari:

Anònim ha dit...

Cuando un partido contradice sus bases ¿quien es el culpable, el electo municipal, o el partido que no corrige?
Esto no solo pasa con ICV pasa con todos
Mi agradecimiento personal al Sr Chacó por vender una idea para todos a cambio de una alternativa económica menos plural pero mas "personalizada".

Al parecer, la política sufre de una grave infección, de la que no quiere curarse.
sus síntomas son, egoísmo agudo con intento de pasar a crónico. Problemas de memoria que olvidan en nombre de quien trabajan.
Dislexia, confunden el beneficio público con el enriquecimiento de lo público

Se debería dar un premio económico al político mas honesto o transparente, si se han de enriquecer, por lo menos que sea de forma productiva.