diumenge, 24 d’octubre del 2010

Anar a votar, per què?


El passat 5 d’octubre el Centre Cultural Sant Joan va acollir la taula rodona “Anar a votar, per què?” organitzada per Viladecans Punt de Trobada amb la participació dels cinc grups municipals amb representació al nostre consistori: PSC (Joan Pidelaserra), CiU (Carles Lozano), PP (María José Díaz), ICV-EUiA (David Massana) i ERC (Bàrbara Lligadas). Va ser un acte de ciutadania que va aplegar una seixantena de veïns i veïnes. Donada la proximitat amb els comicis al Parlament català del proper 28 de novembre, varem creure interessant –si no necessari– compartir amb els polítics de la nostra ciutat com pensen fomentar que la gent vagi a votar. Sobretot, tenint en compte l’apatia i el desinterès per la política que regna entre una part molt important de la població.
Després de la introducció de Mercè Solé, que va exercir de moderadora, els membres de cada formació varen exposar els seus arguments i varen intentar respondre a les tres preguntes formulades:
1) Per què són importants aquestes eleccions per a la gent de Catalunya?
Respostes per tots els gustos, o gairebé. N’hi ha que veuen la necessitat de reforçar la participació perquè dels propers comicis en sortirà el nou Govern de la Generalitat que, segons diuen, té importants competències i connotacions a l’hora d’administrar la nostra vida diària. Altres parlen de la importància del “canvi” que veuen venir, que “tots els partits no són iguals” i que fa falta anar a votar per assegurar nous models que ens facin sortir del forat. Altres veuen un escenari molt magre, on l’atur i la crisi fan molt de mal, per això –diuen– no té sentit centrar-se en l’Estatut, sinó dedicar-se a altres prioritats més urgents. Altres veuen necessari implantar un nou sistema econòmic i productiu, constaten que l’interés de molts electors no és el mateix quan es tracta d’escollir el president del govern de l’Estat o el president de la Generalitat, parlen de la necessitat de trobar un encaix de Catalunya dins una Espanya plural. Altres fan una mirada al passat franquista i creuen que per coherència i responsabilitat cal anar a votar, per impedir que s’ensorri més l’Estat del benestar que tant ha costat d’aconseguir.
2) Per què són importants aquestes eleccions per a la gent de Viladecans?
Per uns són importants per a garantir una bona integració de la immigració, per lluitar contra l’atur, per preservar les zones naturals, per canviar de sistema productiu, per replantejar les relacions amb l’Estat espanyol. Per altres per aconseguir més inversions al Parc Agrari del Baix Llobregat, per millorar les carreteres pendents, el transport públic, per renovar l’Hospital... També, diuen uns altres, per incrementar el nombre de quiròfans. Perquè l’Estat del benestar també es construeix des de la Generalitat, perquè calen sortides locals a la crisi global, per recuperar el projecte de metro de la Línia 12 que ha d’unir els municipis costaners del Baix Llobregat amb Barcelona. Per continuar estant a prop de les persones, per aconseguir més llocs de treball i millorar el transport dels veïns que s’han de desplaçar cada dia a Barcelona, per desenvolupar nous sector productius que creïn llocs de treball, per aconseguir el tercer CAP, per ser un sol poble cohesionat...
3) En la teva formació política, què creus que hauríeu de millorar perquè tothom veiés més clarament la importància de l’acció política de cara al bé comú?
En aquest punt, el de l’autocrítica, costa una mica més. Les respostes van des de millorar la comunicació, per fer arribar els missatges del partit d’una forma més directa a la ciutadania, sense el filtre dels mitjans de comunicació, fins a la lluita contra la corrupció, renovar més sovint els candidats, reconèixer que tots hem entrat al joc que ha derivat en la crisi actual, la necessitat de singularitzar les propostes i que estiguin enfocades a trobar solucions, fer participar més a la població en les decissions i discussions, distingir la informació de l’opinió que es barreja molt sovint als mitjans...
* * *
No estem segurs, els organitzadors de l’acte, que es vagi poder transmetre en aquesta taula rodona la importància que l’acció política té per a tots els ciutadans en tant que d’ella en depèn la manera de gestionar moltes coses bàsiques de la nostra vida. Ni tampoc que es vagi donar resposta als molts dubtes i qüestionaments que actualment genera l’actuació dels polítics. Però en tot cas, va esdevenir un espai de trobada, de poder parlar des de diversos punts de vista i des de diverses perspectives de la realitat. I això, creiem, ja és de per si una bona aportació a la vida ciutadana.