dilluns, 15 de juliol del 2013

Tocats i enfonsats

Mentre es destinen milions d’euros per reflotar la nova joguina de l’exèrcit en forma de submarí, les retallades en serveis bàsics enfonsen les persones més vulnerables. I no exagerem. 
A Viladecans hi ha 400 persones amb grau de dependència reconegut que no cobren les prestacions que els han estat concedides. D’altres, com és molt freqüent en la gent gran, han empitjorat, i no gosen demanar que se’ls actualitzi la valoració del grau de dependència perquè això significa una aturada immediata de l’ajut que reben de la Generalitat. Les recents noves places que s’han atorgat al taller ocupacional Caviga per a persones amb discapacitat són de pagament, la qual cosa crea un perillosíssim precedent: serveis només per a qui té capacitat de pagar-los. En aquest cas el cost de les places ha estat assumit pels serveis municipals. 
L’Ajuntament també sol avançar els diners per als serveis a domicili que la gent gran necessita, i eixampla el nombre de beques de menjador escolar, ha doblat la despesa destinada a ajuts a les famílies, però les administracions locals no podran fer-se càrrec indefinidament de tot allò que la Generalitat o l’Estat incompleixen respecte als ciutadans. Perquè no tenen prou diners i perquè les seves competències es veuen seriosament amenaçades pels projectes de llei amb què el PP es planteja reformar l’Administració Local.
Les prestacions de la Renda Mínima d’Inserció (per a aquelles persones que ja han exhaurit qualsevol altre dret a prestació) s’han reduït en un 50 % mentre que les demandes s’han doblat. Els tràmits per a les pensions no contributives s’allarguen fins a nou mesos. L’assessorament a persones immigrants s’ha reduït en un 50 %. Les retallades que afecten els Serveis Socials tenen un impacte directe i immediat sobre les persones amb més dificultats. Uns col·lectius que ho tenen també més difícil per sortir al carrer i per fer sentir la seva veu. 
¿Segur que és per aquí per on cal retallar? ¿No els fa vergonya?