divendres, 7 de març del 2014

L’Orant i altres peces, al Museu de Ca n’Amat

El passat 10 de desembre, Mn. Manel Simó, rector de la parròquia de Santa Maria Magdalena de Viladecans, va signar amb la senyora Gisela Navarro, tinenta d’alcalde del municipi, en representació de l’Ajuntament, un conveni de cessió en règim de comodat de diverses peces d’interès arqueològic i patrimonial, entre les quals destaca l’Orant de Sales. Les peces seran instal·lades al Museu de Viladecans, a Ca n’Amat.
Crec que aquestes peces són patrimoni del poble –va dir Mn. Manel en la signatura del conveni– i estaran molt millor custodiades i conservades al Museu, que no pas a la parròquia. Ho vaig consultar al bisbat i no va posar cap inconvenient en la redacció i signatura del conveni. 
L’Orant, i altres peces com són: una bora de dollium, un pivot d’àmfora, una àmfora sencera restaurada i un lingot de plom, es trobaven a Gavà, d’on les va recuperar Mn. Manel, ja que l’ermita de Sales, d’on provenien, es troba en els límits territorials de la parròquia de Santa Maria Magdalena.
L’Orant de Sales és una figura de terracota de 68’4 x 38’2 x 58 cm., que representa una dona agenollada. Data probablement del segon terç del segle XV, o inicis del XVI. Fou trobada sota el paviment de l’altar de l’ermita de la Mare de Déu de Sales en les excavacions que es van produir l’any 1976. Els orants eren figures de la simbologia religiosa per expressar una actitud de pregària. La historiadora Montserrat Jardí va escriure un interessant article, en el llibre “Història de Viladecans. Els antecedents ibèrics i romans”. Ajuntament de Viladecans, 1998, sobre aquesta figura on deia: La figura està incompleta i força fragmentada: manca totalment el braç esquerre i la mà dreta, i al vestit li falten alguns trossos. La cara és més aviat menuda, les galtes ben arrodonides i les ninetes dels ulls foradades amb un punxó...Vesteix túnica cenyida a la cintura... 
Entre les altres peces cedides al Museu, l’àmfora sencera restaurada té una mida de 103’5 x 27 x 28 cm. i prové del paratge anomenat de Les Sorres, a la platja de Viladecans, igualment que els altres trossos d’àmfora cedits en el conveni.
El lingot de plom és una curiosa peça de 10 x 52 x 9’2 cm., que probablement va caure d’algun vaixell que transportava aquest producte.
Hem de felicitar-nos per aquesta notícia i continuar amb l’afany per part de tots de recuperar el valuós patrimoni arqueològic i d’interès cultural de la nostra ciutat.