dimecres, 5 de març del 2014

La xarxa d’escoles bressol de Viladecans: un servei públic de qualitat

Ja fa deu anys que l’Ajuntament de Viladecans va apostar per la creació d’un servei públic del qual creiem que la ciutat pot sentir-se molt orgullosa: la Xarxa d’Escoles Bressol Municipals. Els nous centres educatius infantils van respondre a una important demanda de pares i mares que havien de compatibilitzar la feina i la vida familiar. 
Són, de moment, quatre les escoles bressol que funcionen a ple rendiment, garantint una atenció de gran qualitat. Les empreses que gestionen La Muntanyeta, La Ginesta, La Marina i La Pineda han demostrat repetidament la seva professionalitat, i tant els pares com l’Ajuntament han elogiat el seu funcionament.
La línia d’excel·lència exigida ha estat garantida pel seguiment que l’Ajuntament ha realitzat en tot moment. Els tècnics municipals han treballat i treballen acuradament comprovant que les actuacions que realitzen les empreses gestores del servei municipal d’escoles bressol s’adequïn als protocols de qualitat fixats. Molt concretament, se segueix amb atenció tot allò que fa referència a la metodologia i al personal dels centres (suplències, promocions, rotacions entre escoles, sancions, etcètera). 
L’Ajuntament ha estat atent, des d’un primer moment, als canvis de personal de l’Escola Bressol La Marina i ha ofert explicacions. Els tècnics municipals van informar dels fets mitjançant una reunió amb els representats de les famílies de l’escola (representant del Consell Escolar i la presidenta de l’AMPA), i també en el decurs de la reunió del 3 de desembre, adreçada a totes les famílies que tenien els seus fills en alguna classe on s’havia produït canvi de personal. 
En aquesta darrera trobada, els representants municipals van explicar que l’Ajuntament, com a titular del servei i en exercici de la seva funció de garantir que aquest sigui de la màxima qualitat a les escoles bressol de la ciutat, van demanar d’immediat a l’empresa gestora les corresponents explicacions i informacions respecte als fets. Un cop rebudes, des de la institució municipal no es va considerar necessària l’adopció de mesures diferents de les preses. I això, sense perjudici que les persones directament afectades puguin reclamar davant de l’autoritat judicial laboral pertinent. 
La Marina, com la resta d’escoles bressol municipals, continua oferint un servei de gran qualitat, amb persones perfectament capacitades. Es tracta d’un servei públic que l’Ajuntament valora com a necessari. Aquest criteri, malauradament, no el comparteix la Generalitat, ja que en els pressupostos del 2014 no reserva cap partida a aquest capítol. El resultat serà, probablement, que les famílies hauran d’augmentar l’esforç per afrontar el cost del servei. L’Ajuntament, per la seva part, incrementarà la seva aportació en 140.000 euros. 
Creiem que la formació de les persones és clau per al nostre futur. I no només des de la perspectiva de l’educació reglada, sinó també des de la petita infància. A més, l’existència d’aquest servei facilita la conciliació familiar i laboral. La maternitat o paternitat no han de ser un problema per a l’accés o la continuïtat en el món del treball. Les escoles bressol faciliten la igualtat d’oportunitats.
 Gisela Navarro