diumenge, 16 de març del 2014

20 de gener, un acte institucional

El 20 de gener no pot ser un dia que passi sense pena ni glòria, com ha estat el cas d’aquest any. Sí, és cert que vam tenir tota una moguda a la plaça, gràcies al programa “Divendres” de TV3, però això ha estat per pura casualitat, ben al marge de les programacions de la Festa Major d’Hivern.
Perquè la cosa és aquesta. El dia 20 de gener és el dia que dóna origen a la Festa Major d’Hivern, perquè és el dia de Sant Sebastià, triat com a copatró de Viladecans pels nostres avantpassats en agraïment per haver-los alliberat de la pesta. I així, a partir d’un cert moment, van fer que aquesta data esdevingués, durant segles, un punt de referència de la vida col·lectiva.
Ara, les coses són molt diferents de com eren en aquell moment inicial. En els sants hi creu molta menys gent que llavors, i menys encara en les seves capacitats per aturar epidèmies. Però és que celebrar aquesta data no comporta pas compartir aquestes creences. Comporta, això, sí, creure en la nostra història col·lectiva i en els punts de referència que l’han marcada, i comporta voler tenir personalitat com a ciutat, continuant aquests punts de referència històrics col·lectius. Amb el temps, les circumstàncies socials han portat a fer que el dia 20 ja no sigui festa laboral. I ara, la Festa Major d’Hivern es concentra en el cap de setmana més proper, on han quallat ja actes com la Nit del Mamut o les projeccions a la façana de la Torre Modolell. Però el dia 20 ha de continuar sent el dia 20. No serà festa laboral, però ha de continuar sent una festa cívica, un punt de referència ciutadà. No costaria gens, per exemple, aquest dia, celebrar cada any un “Pregó de Sant Sebastià” o un “Pregó d’Hivern”, acompanyat d’alguna actuació més festiva. És cosa de pensar-hi, i si pot ser no només des de l’Ajuntament sinó involucrant-hi el teixit ciutadà. Que poder-se es pot, segur.