dissabte, 22 de març del 2014

L’Outlet i el comerç

Tot just fa set mesos que tinc l’honor de ser el President de la Xarxa Comercial de Viladecans, una entitat amb un centenar de socis del sector del comerç majoritàriament. Durant tot el 2013 el tema estrella ha estat el mateix Outlet que la multinacional Neinver instal·larà properament a la nostra ciutat. No fa falta dir que la posició de la Xarxa és NO EL VOLEM, però no és un no a l’Outlet, és un NO a més grans superfícies a la nostra ciutat i rodalies. El nostre principi d’existència és la creença en el petit comerç, el comerç de proximitat, el de tota la vida, el que ha aixecat aquest país des dels seus inicis.
És per això que des del primer dia hem encapçalat el grup de treball que juntament amb les associacions de comerciants de la zona i l’Associació de Botiguers de Catalunya hem emprés accions diverses i hem difós el nostre missatge a tots els alcaldes de la zona, Consell Comarcal, Diputació, Generalitat i tots els grups polítics del Parlament de Catalunya. Hem explicat l’afectació que poden tenir comerços d’aquest tipus en el comerç de les poblacions properes i sobretot el creixement de grans superfícies que està patint el Baix Llobregat els últims anys. Molts partits ens han donat suport, altres un copet a l’esquena, d’altres no han obert ni la porta, però el que hem aconseguit és que la nostra queixa no quedi en va.
Actualment està en procés de licitació un estudi pagat per l’Ajuntament de Viladecans i la Diputació de Barcelona sobre l’impacte de l’Outlet i l’Ajuntament de Barcelona ja n’ha fet un i està en fase de conclusions. Del de Barcelona puc dir que el Regidor de Comerç de Barcelona, Raimon Blasi, em va avançar que l’impacte de l’Outlet seria al voltant del 2% de la facturació total dels comerç de Barcelona (incloent tots els comerços i centres comercials de la ciutat).
La pregunta que tenim al cap és si Neinver crearà aquest Outlet de Luxe de grans marques que diu, similar al que té a las Rozas de Madrid, o acabarà sent un Outlet de marques comercials com el que han acabat fent a Sevilla. Si és la primera opció l’impacte serà menor perquè els preus seran elevats tot i ser un outlet, jo ho he comprovat en un viatge recent a Madrid on l’he visitat. El de Sevilla, degut a les baixes vendes ha anat modificant el seu perfil a un perfil més baix i això ha obert el ventall de clients que hi poden anar.
El que demanem des de Xarxa i que hem fet públic és que l’Ajuntament de Viladecans inverteixi el mateix que invertirà en ajudar l’outlet: ells tindran carrers nous, il·luminació nova, parades d’autobús, pàrquing gratuït... L’eix comercial del centre de Viladecans actualment no és ni serà el mateix, patim problemes de llum insuficient a l’hivern, que deriven en problemes de seguretat, els terres dels carrers peatonals tenen molts desperfectes tot i ser relativament nous, tot l’eix comercial està rodejat d’aparcament de pagament. Necessitem que aquestes coses es compleixin per competir amb igualtat d’oportunitats. No demanem res més que el mateix que ells tindran, ni un euro més.
Si això no es compleix abans de l’estiu del 2015 el flux de gent pot canviar i transformar aquesta ciutat en una ciutat dormitori, rodejada de centres comercials. No volem aquesta transformació, volem un comerç de qualitat per enfortir el caràcter d’aquest poble i crear nous eixos comercials per traslladar aquest comerç de qualitat i proximitat a tots els barris de la ciutat.
Aquest es el nostre propòsit per el 2014 i part del 2015!
Esteve Blanch Barrot